За офіційним звітом Департаменту житлово-комунального господарства Луганської облдержадміністрації, до найближчого опалювального сезону ЖКГ та соцоб’єкти регіону технічно готові на 97%. Тобто, якщо завтра буде дано команду включити тепло, то батареї запрацюють майже в усіх споживачів області, які мають центральне опалення. А той, у кого «індивідуалка», гріється вже давно і радіє, що вчасно перейшов на цю форму опалення. Підстави для такого настрою є.
Рубіжне першим на Луганщині розпочало децентралізацію теплопостачання і, судячи з усього, вже набило гулі від деякої поспішності в проведенні такого серйозного процесу. Власне, прийняття рішення про децентралізацію було дещо вимушеним, оскільки індивідуальне опалення в місті нині становить 57%, а є такі багатоповерхівки, де «індивідуалів» і до 90%. Звісно, що за великої частки індивідуального опалення центральне втрачає доцільність, отже, і технічно, і гідравлічно підприємства «Рубіжнетеплокомуненерго» опинилися на межі вимирання. Цей результат бездумної політики, коли дозволи на встановлення індивідуального опалення хаотично видавалися по всьому місту протягом кількох років, призвів до занепаду підприємства комунальної тепломережі. І дороги назад уже немає...
Розглянувши таку ситуацію на сесії, депутати міськради ухвалили програму децентралізації тепломережі, яку планували виконати за доволі короткий термін — один рік. Обласна влада загалом підтримала це рішення, визначивши і свою долю участі в програмі децентралізації теплопостачання. Зокрема, через Фонд індивідуального житлового будівництва на селі, у рамках можливості його бюджету, виділила 1 млн грн на пільгове кредитування (до 6%), що охоплює п’ять років. Своєю чергою міська влада Рубіжного знайшла можливості, щоб майже дві тисячі осіб з категорії соціально незахищених верств населення отримали індивідуальне опалення за кошти бюджету. Нині така робота триває, але, як стає очевидним, частина рубіжан має перспективу залишитись взимку без тепла.
Коментуючи цю ситуацію, директор Департаменту ЖКГ ОДА Віталій Сурай вважає:
— Таку програму доцільно виконувати протягом трьох років, а не за рік, як намагаються зробити в Рубіжному. Перевести всіх споживачів тепла на індивідуальну форму — це дуже амбітна заява. Отже, у нас є побоювання, що низка квартир на початку осінньо-зимового сезону можуть взагалі залишитися без опалення. Такі програми потрібно проводити м’якше. Спочатку закрити нерентабельні котельні, де максимальна кількість квартир перейшла на індивідуальне опалення. Далі розглянути ситуацію, де співвідношення сторін становить 50 на 50. Ну і третім етапом закривати решту підприємств. У такому разі процес пройде спокійніше і не так лихоманитиме. Соціальна категорія населення не повинна залишитися без уваги і опіки органів місцевої влади.
Але цілком очевидно, що децентралізація теплопостачання в області почалася. Зокрема, таку програму на два роки вже прийняли депутати Кремінської райради. Готуються до таких змін прифронтові міста Гірське та Золоте. Розмірковує над цим Лисичанськ, у якого накопичився величезний борг перед НАК «Нафтогаз України». Відсоток індивідуального опалення тут також великий — 56%. Котельні, у яких до 80% абонентів перейшли на «індивідуалку», нині працюють собі в збиток.
Єдине місто області, в якому збережено систему центрального опалення з малою часткою індивідуального — всього 10% — Сєверодонецьк. І Сєверодонецька ТЕЦ, і теплокомуненерго тут працюють стабільно, тому заборгованості в розрахунках за природний газ практично немає.
Віталій Сурай вважає, що перш ніж ухвалювати рішення про децентралізацію, місцеві органи самоврядування повинні мати перспективну схему теплопостачання, що допоможе зорієнтуватись в тому, яку ж, врешті, систему опалення доцільно мати: централізовану чи індивідуальну. Область у цьому випадку направляє, підказує і попереджує, щоб не допустити такої ситуації, як, скажімо, в Рубіжному.

Луганська область.