Днями відбулись установчі збори, які мали на меті створення Громадської організації «Фонд сприяння перспективному розвитку м. Києва імені Володимира Поляченка».

До новоствореного Фонду ввійшли відомі архітектори, екологи, економісти, будівельники та вчені, зо-крема, Микола Дьомін, народний архітектор України, доктор архітектури, професор, завідувач кафедри міського будівництва Київського національного університету будівництва і архітектури, Костянтин Паливода, голова Правління АТ АКБ «АРКАДА» доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, Георгій Духовичний, віце-президент Київської організації Національної спілки архітекторів України, Володимир Петренко, президент корпорації «Укрметротунельбуд», заслужений будівельник України, кандидат технічних наук, Герой України, Костянтин Мезенцев, доктор географічних наук, професор, завідувач кафедри економічної та соціальної географії Київського національного університету імені Тараса Шевченка.
Мету створення Фонду оголосив Василь Кравченко

— голова наглядової ради АТ АКБ «АРКАДА», доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України: «Фонд є громадською організацією, він утворений засновниками з провідних фахівців, фінансистів, архітекторів, будівельників, серед яких, зокрема, є й Герої України. Вони об’єдналися, щоб створити фонд і такий майданчик, в рамках якого буде розроблятися новий інтелектуальний продукт, який допоможе місту Києву в його розвитку на довгострокову перспективу. Хочу зазначити, що новоствореному громадському об’єднанню присвоєно ім’я Володимира Поляченка — відомого будівельника, почесного громадянина міста Києва, який став Героєм України як великий забудовник».
Президентом Фонду став видатний архітектор та вчений Микола Дьомін.


«Завдання фонду — розробити такі концептуальні положення, які лягли б в основу містобудівної документації з розвитку міста на перспективу. Ті генеральні плани, які було розроблено свого часу, вони вже зіграли регулюючу роль. Сьогодні мова йде про те, що потрібно відновлення містобудівної документації, потрібні нові ідеї з розвитку міста і приміської зони, тому що приміська зона стає теж активною частиною агломерації», — зазначив доктор архітектури, народний архітектор України та новообраний президент ГО «Фонд сприяння перспективному розвитку м. Києва імені Володимира Поляченка».
Серед найважливіших питань були: обговорення концепції розвитку міста Києва, робота зі ЗМІ, проведення семінарів, круглих столів, подання концепції до КМДА для узгодження в порядку денному.

Архітектор Георгій Духовичний

висловив загальну концепцію роботи: «Та концепція, яку я сповідую, — це гармонійний всебічний розвиток міста на користь містян, тобто ніяка діяльність, яка відбувається в місті, не повинна погіршувати життя киян. Це головна концепція!».
«Сьогодні навіть керівники — з моєї точки зору, короткозорі керівники — кажуть про те, що нині той час, коли балом заправляє бізнес, а всі решта — його статисти. Вважаю таку практику хибною, бо в будь-які часи саме гармонійний розвиток міста дає гармонійний розвиток людей. І це єдине, для чого ми працюємо», — розкритикував він сучасний стан речей з розвитком столиці.
Отже, головним завданням Фонду визначено створення концепції перспективного розвитку міста Києва, київської агломерації, Генерального плану міста до 2040 року.