Днями в ЗМІ з’явилося повідомлення, що один із керівників місії ОБСЄ на Донбасі Александр Хуг іде у відставку. Мабуть, цю звістку з радістю сприйняли в керівництві самопроголошених «Л/ДНР», адже вони давно й довго у пресі та на різних нарадах котили на нього бочку, обвинувачуючи в потуранні ЗСУ. Мовляв, він зовсім не бачить порушень україно-нормандських угод і мінських домовленостей. Створюється враження, що керівники «Л/ДНР» чекали, що він прикрикне на керівників України, і ті миттю припинять стрілянину, а танки, пушки й міномети здадуть на металобрухт.

Однак, як відомо, завдання в спостерігачів від ОБСЄ було зовсім інше: виявляти, хто веде обстріл мирних сіл і міст Донбасу. А найчастіше виходило, що починали гатити бойовики «Л/ДНР», що й відзначали члени місії ОБСЄ на чолі з А. Хугом. Але це страшенно не подобалося тим, хто із Кремля надихає та підтримує бойовиків. І так налаштовували мирне населення регіону, яке під час зустрічей із Хугом незаслужено й різко критикувало його.
Тепер, напевно, керувати спостерігачами ОБСЄ буде хтось інший, однак без Хуга, котрий відмінно вивчив регіон і знав можливості й настрої воюючих сторін, буде худо. Може, нова людина зможе й не гірше впоратися із завданням, але попервах час, поки ввійде в курс справи, безумовно, буде гірше.
У такому само ключі обробляють населення краю й стосовно введення миротворчих сил ООН. Кажуть, що це агресори. Покійний керівник «ДНР» не раз у всіх ЗМІ заявляв, що оонівських миротворців вони зустрінуть як окупантів: вогнем із всіх видів зброї. Частина населення й справді вважає, що миротворці перетворять Донбас на чиюсь колонію.
А тим часом саме миротворчі сили ООН змогли зупинити братовбивчу війну в Югославії, де так само, як сьогодні на Донбасі, вбивали мирне населення. Але кремлівським правителям це дуже не подобається, їхня заповітна мрія — пристебнути Україну до Росії. У найгіршому разі, домогтися для регіону якогось особливого статусу. А мета навіть кожному дурневі зрозуміла: взяти Донбас під свою опіку й через нього давити на Україну, зробити її слухняним фаворитом. Ну а потім... Кожен знає, чим закінчився «братній» союз із Росією, укладений Б. Хмельницьким. Кремлівським правителям хочеться повторити це. Але відомо: двічі в одну річку не ввійдеш. Здається, це всі розуміють.

Донецьк.

Мал. Віктора  СТАРОВА.