Прикарпаття повним ходом жнивує. Оговтавшись від утрат при збиранні ранньої групи сільгоспкультур, аграрії молотять сою. Перші показники врожайності — 29,8 ц/га. Тож стратегія на збільшення цієї культури в області з 25,8 до 28 тис. га виправдана. Соєю засіяли навіть невеликі латки одноосібників, які фермери намагаються «колекціонувати», не гребуючи й десятьма сотками. Для обробітку таких малих ділянок мають невеличкі комбайни.

Заповнення зерна до рукавів проводять спеціальною пакувальною машиною.

 

Директор філії «Перспектив» Павло Потомський (праворуч) та агроном-аналітик-дослідник Олег Триш задоволені врожаєм кукурудзи.

Фото автора.

Та є господарства, в яких урожай сої сягає 35 ц/га. Це філія «Перспектив» ПрАТ «Зернопродукт МХП». Десь під час аналізу рослинництва на Івано-Франківщині хоч-не-хоч орієнтуєшся на це сільгосппідприємство, яке обробляє в області 25 тис. га й робить загальну погоду. Отож, сіяли тут звичайні сорти сої, погодні умови дали нормально сформуватися бобам. Протеїну в них виявили лабораторно й 40% при нормі білка у 35%.
Переміщуємося на соняшникові поля. Загалом на Прикарпатті під цю культуру відведено 30 тис. га, що менше від торішніх площ на 7,9 тис. га. Можливо, аграріїв надихнули успіхи при збиранні колосових, де область мала одні з кращих у країні показники врожайності. Є ще й інша причина: густонаселеність краю та близькість орендованих полів до населених пунктів. Саме тому сільгоспвиробники відмовилися від авіаобробки посівів.
«Така стратегія правильна, — стверджує директор філії «Перспектив» Павло Потомський, — щоб не створювати напругу в громадах. З цієї ситуації є вихід: маємо потужні самохідні оприскувачі з великим кліренсом. Це дає змогу проводити обробку — ту саму десикацію для прискорення дозрівання зерна. У структурі полів соняшник у нас займає приблизно 20%. Попри усталену думку, що ця культура виснажує землю, маємо цьогоріч приклад того, як при цьому попереднику озима пшениця видала 73 ц/га за середньої урожайності на підприємстві у 63 ц/га».
Соняшник забирає багато калію з ґрунту, тож під час його вирощування та після збирання на поля вносять відповідні міндобрива для поповнення запасу поживних речовин. Однак урожай цієї культури нижчий від очікуваного: літні дощі під час вегетування рослин перешкодили оптимальному запиленню. Кошик ніби красивий, розвинутий, та й бункер комбайна наповнюється швидко. А ваги немає через недозрілі зернівки. Від того втрати врожаю — 20—25% від очікуваного. Молотять по 28—29 ц/га. Ще один клопіт від літніх дощів — подекуди сіра й біла гниль на кошиках. Не допомогла навіть якісна фунгіцидна обробка площ.
От яка культура тішить цьогоріч, то це кукурудза. Під неї на Прикарпатті відведено 100 тис. га. Якщо в області середня врожайність 64 ц/га, то у філії «Перспектив» на демопосівах сягає й 140 ц/га. Дослідних ділянок аж 49. Під час збирання врожаю представники фірм-виробників насіння фіксують «свої» результати. Ретельно записують показники головний агроном підприємства Михайло Скорейко та агроном-аналітик-дослідник Олег Триш.
Під кукурудзу на підприємстві відведено 4,6 тис. га землі. Торік збирали по 100 ц/га. Після досушування до базисної вологості 14,5% в заліковій вазі виходило 87 ц/га. Тепер піднялася ціна на газ. Щоб зекономити, вдалися до десикації посівів кукурудзи, тобто її підсушування на полях. Таким чином вдалося зменшити вологість на 4% — до 23%. Економія відчутна.
Високі очікування врожаю спонукали шукати оптимальні рішення для його зберігання. Цьогоріч на підприємстві спорудили новий сушильний комплекс. На елеваторі очищують та досушують вирощене до базисної вологості. 
Великі обсяги виробництва ставлять перед підприємством нові виклики й вимагають сучасних підходів до ефективного господарювання. Саме тому застосовують для зберігання зерна спеціальні рукави.
Цьогоріч на полі навпроти центрального офісу філії «Перспектив» розгорнули такі рукави, заповнені кукурудзою. Засипають здорове, чисте й не бите зерно. Уже закладено спеціальною пакувальною машиною понад 6 тис. тонн сухого зерна. Така технологія дає змогу зберігати тут вирощене тривалий час.
У герметичних рукавах можна зберігати також інші культури: сою, пшеницю, соняшник тощо. Зважаючи на обсяги виробництва, для філії «Перспектив» така технологія є оптимальною та ефективною.

Івано-Франківська область.