Голова Верховної Ради України Андрій Парубій і народні депутати, які 19 квітня цього року проголосували за звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія I про створення в Україні єдиної помісної православної церкви (таке рішення підтримали 268 народних обранців), зробили неоціненний внесок у справу унезалежнення Української Церкви та зміцнення української державності. Історичне рішення про надання автокефалії УПЦ, яке Президент України Петро Порошенко назвав «фактично ще одним актом проголошення незалежності України», 11 жовтня прийняв Синод Вселенської Патріархії, триденне засідання якого відбулося у Стамбулі. Константинополь також вирішив відновити представництво Вселенського Патріарха у Києві.
Голова Верховної Ради Андрій Парубій назвав рішення Синоду Вселенського Патріархату знаковим днем для Української Православної Церкви і всієї України.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час зустрічі зі Вселенським Патріархом Варфоломієм у Стамбулі.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА (з архіву «Голосу України»).

Предстоятель Української Православної Церкви (Київський Патріархат), Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет особисто привітав Президента Петра Порошенка з рішенням Синоду Вселенського Патріархату. «Я Вас поздоровляю з першою перемогою», — сказав Патріарх Філарет Главі держави під час зустрічі.

Фото Михайла МАРКІВА (прес-служба Президента України).

«Це знаковий день історії України та її Православної Церкви! Вітаю всі рішення Синоду Вселенського Патріархату», — заявив Андрій Парубій, повідомляє прес-служба апарату Верховної Ради. Він зазначив, що першим пунктом у рішеннях Синоду став пункт про продовження процесу надання автокефалії УПЦ. «Щиро сподіваюся, що найближчим часом відбудеться Всеукраїнський православний собор у Києві, в якому візьмуть участь всі ієрархи — патріоти України, які проголосять утворення єдиної помісної Української Православної Церкви», — сказав Голова Верховної Ради.
Андрій Парубій також висловив переконання, що Вселенський Патріарх Варфоломій вручить Томос про автокефалію предстоятелю помісної Української Православної Церкви після об’єднавчого собору в Києві.
«Щаслива бути серед тих, хто голосував «за» звернення Верховної Ради до Вселенського Патріарха Варфоломія», — написала на своїй сторінці у Фейсбуці Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко. І додала, що «Україна отримає автокефалію. Україна — світська держава. Але єдина помісна церква за часів важких випробувань  об’єднує націю. Ми живемо в історичні часи з людьми, що творять історію. Ми дякуємо Вселенському Патріарху Варфоломію за Служіння Істині і мужність, за відданість Правді». Ірина Геращенко подякувала також Президенту України Петру Порошенку за лідерство, «за віру, коли ніхто не вірив», а також Патріарху Філарету і всім священикам УПЦ КП і УАПЦ «за віру і служіння Україні».
Нагадаємо, що під час триденного Синоду Вселенського Патріархату, який завершився на Фанарі, відбулося дводенне обговорення українського питання. Учасники Синоду заслухали доповідь екзархів Вселенського Патріарха архієпископа Даниїла Памфільського та єпископа Іларіона Едмонтонського, призначених у Києві у вересні для підготовки до створення в Україні помісної автокефальної церкви. Після тривалого і детального обговорення українських церковних справ Священний Синод виніс кілька надзвичайно важливих рішень. За повідомленням речника УПЦ Київського Патріархату архієпископа Євстратія Зорі, зокрема, було підтверджено раніше прийняте й оголошене рішення Його Всесвятості Варфоломія про надання автокефалії Українській Церкві. Синод також заявив про відновлення в Києві Ставропігії Вселенського Патріарха (від грецького «ставрос» і «пігіон», що означає поставлення хреста; Ставропігія — це автономна православна церковна одиниця, котра підлягає юрисдикції патріарха і користується спеціальними правами), однієї з багатьох Ставропігій в Україні, які завжди тут існували. Як зазначив Євстратій Зоря, на Синоді були розглянуті й прохання про апеляцію Предстоятелів УПЦ КП Філарета (Денисенка) і УАПЦ Макарія (Малетича) та їх послідовників. Вони свого часу опинилися у схизмі не з догматичних причин, а через політичні рішення, прийняті в РПЦ.
«Задоволення Апеляції Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета на неканонічні дії щодо нього з боку Московської Патріархії, визнання не дійсними і не чинними рішень про нього Російської Православної Церкви щодо «позбавлення сану» та «проголошення анафеми» — є відновленням канонічного порядку і справедливості. Від 1992 р. наша Церква і особисто Патріарх Філарет вважали не законними і не дійсними всі ці заборони, бо вони були накладені з політичних причин, а не через порушення догматів та канонів Церкви. Вселенський Патріархат засвідчив, що всі згадані рішення Московського Патріархату є не дійсними і не чинними, відтак поновив на всеправославному рівні канонічне визнання ієрархічного сану і Патріарха Філарета, і всього єпископату та духовенства Київського Патріархату. Так само підтверджено дійсність та дієвість усіх звершених ними Таїнств. Відтепер не існує штучно створеної Російською Православною Церквою ізоляції Київського Патріархату від церковного, молитовного та євхаристичного спілкування з Повнотою Православ’я», — заявили у прес-службі Київського Патріархату. — Все вище сказане рівною мірою стосується і УАПЦ».
Отже, обидва Предстоятелі поновлені у канонічному статусі, як і відновлено сопричастя вірних УПЦ КП і УАПЦ з Вселенською Церквою-Матір’ю.
Іще одне історичне рішення Священного Синоду — визнання незаконним, неканонічним факту анексії Київської митрополії Московською Церквою у 1686 році.
Після оголошення рішень Синоду Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет провів біля Володимирського собору брифінг для журналістів. Він з радістю зазначив: «Тепер можемо при нашій добрій волі об’єднатися в одну Українську Православну Церкву, яка буде потім визнана Вселенським Патріархом і не тільки Вселенським Патріархом. Але Томос про Автокефалію Української Церкви ми отримаємо від Вселенського Патріарха. Тому що Архієрейський Собор Констанстантинопольського Патріархату в цьому році, місяцем раніше, прийняв постанову, в якій сказано, що Україна є канонічною територією Константинопольського Патріарха. Так ось на підставі, що це його територія, а не Московського Патріарха, Вселенський Патріарх і далі буде працювати над цим питанням, тобто найближчим часом ми, по-перше, об’єднаємося, по-друге, отримаємо Томос про Автокефалію Української Церкви вже єдиної Української Церкви, яка увійде в молитовне єднання з іншими Помісними Православними Церквами».
Патріарх також наголосив, що створення єдиної Української Православної Церкви не означатиме, що в Україні не може існувати інша Церква. Маючи на увазі Російську Церкву, він заявив: «Ті українські єпархії, які не приєднаються до єдиної Української Православної Церкви, не матимуть права називатися Українською Церквою, а право на існування матимуть, при чому рівне право з Українською Церквою, тільки називатися буде Російська Церква, а не Українська».
На запитання, як довго триватиме процес об’єднання церков, Патріарх Філарет сказав: «Я думаю, що цей процес об’єднання буде дуже швидким. Ми домовимось, коли ми скличемо цей Собор. Я так планую, що ми скличемо його найближчим часом. Це буде архієрейський Собор, у якому візьмуть участь архієреї Київського Патріархату, архієреї Автокефальної Церкви на чолі з митрополитом Макарієм і архієреї Московського Патріархату, які захочуть. Це буде об’єднавчий Собор, який обере вже спільного Предстоятеля — Патріарха. А вже далі, після цього, буде рішення Вселенського Патріарха про надання Томосу про автокефалію Української Церкви. А після того, коли ми вже отримаємо Томос і ввійдемо в молитовне єднання з іншими Помісними Церквами, буде продовжуватися процес об’єднання з єпархіями, парафіями і монастирями Московського Патріархату».
Предстоятель УПЦ КП, патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет особисто привітав Президента Петра Порошенка з рішенням Синоду Вселенського Патріархату. «Я Вас поздоровляю з першою перемогою», — сказав він під час зустрічі з Главою держави.
«Я хочу Вам особисто подякувати, тому що завдяки Вашій наполегливості, завдяки Вашій мудрості ми досягли цього. Бо і попередні президенти також працювали, але не досягли. А Ви досягли цієї нашої загальної мети», — наголосив Філарет.
Петро Порошенко назвав день завершення засідання Синоду Вселенської Патріархії, на якому були прийняті рішення з українського питання, історичним. «Історичний день не у вимірі року чи десятиліття. Історичний день у вимірі 1030-річчя хрещення нашої землі й нашої країни України-Руси. Довгих 332 роки Україна та Українська Церква чекали автокефалію. І сьогодні це рішення прийнято щодо автокефалії і продовжується процес надання Томосу», — зазначив Петро Порошенко. Він наголосив, що буде радий, коли кожен українець зрозуміє велич сьогоднішньої події.
«Я вважаю, що є декілька дуже важливих дат в історії України. Це і дата проведення референдуму в 1991 році, коли великою волею Українського народу було обрано незалежність. Це і дата 24 серпня, коли відродилася Українська держава. Я думаю, що дуже важлива і назавжди увійде в історію України дата 11 жовтня. Дата, коли українській церкві повернуто автокефалію», — підкреслив Петро Порошенко.
Глава держави також наголосив, що питання Томосу та автокефалії виходить далеко за межі церковного життя. «Тому до нього долучилася держава. Це є питання нашої незалежності. Це — питання нашої національної безпеки. Це — питання нашої державності. Це — питання всієї світової геополітики», — підкреслив він і додав, що рішення Синоду означає «падіння Третього Риму як найдавнішої концептуальної заявки Москви на світове панування».
«Автокефалія — частина нашої державницької проєвропейської та проукраїнської стратегії, яку ми послідовно втілюємо в життя протягом останніх чотирьох років і, наголошую, будемо впроваджувати й надалі. Це основа нашого власного шляху розвитку, розвитку держави Україна і розвитку української нації», — заявив Петро Порошенко. На його думку, українська незалежність без помісної автокефальної церкви, коли церква виступає п’ятою колоною сусідньої держави, є не повна незалежність. «Це є залишок колоніального статусу. І лише той факт, що Україна зараз, саме сьогодні 11 жовтня, отримала автокефалію, є завершенням формування незалежності дуже великої держави Україна. Найбільшої за територією держави в Європі», — сказав Президент.
Також Петро Порошенко наголосив, що для України власна церква — це гарантія духовної свободи. «Це — запорука суспільної злагоди. Я гарантую, що держава Україна поважатиме вибір тих, хто вирішить залишитися в тій церковній структурі, яка зберігатиме єдність з російською православною церквою. Але так само гарантую, що держава захистить права тих священиків і мирян УПЦ Московського Патріархату, які добровільно вирішать вийти з-під Москви, щоб разом з іншими православними творити Єдину Українську Православну Помісну Церкву», — сказав він.
Звертаючись до народу, Патріарх Філарет заявив: «Ми продовжуємо молитися, щоб Господь й надалі надихав і Вселенського Патріарха Варфоломія, і нашого Президента, і Верховну Раду довести цю справу до завершення. Ми як вірили, ще 25 років тому, що в Україні буде одна автокефальна Православна Церква і зараз ми до цього підходимо, так само віримо, що буде і завершено, тому що з нами Бог».
Ідею створення Української автокефальної церкви підтримали у США. Посол США з питань України Курт Волкер заявив: «Україна сьогодні більш об’єднана, більш націоналістична і орієнтована на Європу, НАТО і Захід, ніж будь-коли раніше. І це прямий наслідок російського вторгнення в Україну і вбивства українців».
На його думку, унезалежнення церкви в Україні стане геополітичною поразкою Кремля, останньою жирною крапкою в процесі історичного розлучення Києва і Москви. Разом з тим, він застеріг від насильних дій та протистоянь на шляху до помісної церкви. В той же час Київський Патріархат, як повідомляє його прес-служба, «повністю та беззаперечно поділяє звернення Вселенського Патріархату до всіх залучених сторін із закликом утримуватися від захоплення церков, монастирів та іншого майна, а також від будь-яких інших насильницьких дій та помсти, щоб перемагали мир і любов Христові».
Процес об’єднання українського православ’я повинен відбуватися добровільно, мирно та без примусу, кожен член Церкви, як і кожна громада мирян чи ченців матимуть право вільно обрати центр свого церковного підпорядкування — належати до Української чи до Російської Церкви, наголошують в УПЦ КП.
Президент Петро Порошенко підкреслив: «Як тільки де побачите людей, які закликатимуть взяти силою лавру, монастир чи храм, знайте, то — московська агентура. Бо мета Кремля — розпалити в Україні релігійну війну. І це точно не мій план, не план Українського народу і не план Української держави».