Із цим твердженням вельмишановного пана Смілянського, яке він оприлюднив у програмі телеканала «Рада» (11.10.2018 р., 11 год. 02 хв.), ніхто не сперечається. Тим паче що керівник «Укрпошти» прагне отримати право надавати фінансові послуги «у найвіддаленіших населених пунктах».
І. Смілянський стверджує, що 11,5 тис. поштових відділень здатні покрити «білі плями», де відсутні банківські установи: «Бабушка прийде до поштового відділення і отримає належні послуги». Вона там, окрім усього, зможе придбати цукор, ковбасу, хліб...
Тобто пошта уже не пошта, а банко-магазин.
Врешті-решт, може це й добре. А що ж насправді відбувається з «останнім притулком цивілізації».
«Голос України» 3 жовтня відправив поштою листа до Кабінету Міністрів (вул. Грушевського, 12). Канцелярія КМ повідомила, що лист отримала аж 10 жовтня. Тиждень пошта долала відстань заледве 10 км. Це у Києві.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.

Дніпро
У результаті процесу реформування поштової галузі у Дніпропетровській області сталося скорочення поштових відділень та листонош, а також демотивація персоналу. 
Спостерігається масове недоставляння періодичної преси і навіть пенсій до споживачів.
Працівники ПАТ «Укрпошта» пояснюють це тим, що фактично нікому виконувати роботу з доставки.
У деяких випадках закриття поштових відділень призвело до фактичного припинення надання поштових послуг. Наприклад, після закриття поштового відділення в Олександрівці виконання послуг передали до відділення, яке розташоване за 6 км — за полями та ланами.
Спостерігається масова недоставка в самому центрі Дніпра в зоні обслуговування поштамту.
Немало нарікань приходить з ж/м Самарівка, де теж закрили відділення пошти.
Багато хто із існуючих передплатників каже, що немає сенсу продовжувати передплату на новий рік.

Кропивницький
Листи чи посилки через «Укрпошту» слати не резон, бо поштові скриньки давно мало в кого є. А носять кореспонденцію несправно. Хіба що можуть принести записку, що у відділенні на вас чекає лист або посилка.
Посилки шлють через «Нову пошту» або інших перевізників.
Експеримент: 10 жовтня направили на певну адресу листа з центрального поштамту Кропивницького (в межах міста). Станом на 16 жовтня лист так і не надійшов, хоч скринька є і перевіряється регулярно.
З Києва за пару тижнів кореспонденція доходить.
Труднощі з доставкою кореспонденції більше переживають жителі області (сіл), в яких немає мобільних телефонів чи немає покриття мобільних операторів. А також — Інтернету (WI-FI, Вайбер, Фейсбук і т. п.). А «Нова пошта» лише в райцентрі. І вони змушені листуватися чи надсилати посилки через «Укрпошту».

Луганськ
Головне нарікання споживачів послуг «Укрпошти» — це низька якість доставки кореспонденції — листів, посилок тощо. Як правило, поштове відділення не повідомляє адресата ні письмово, ні з допомогою SMS про надходження посилки чи листа, отже, на пошті вони можуть пролежати тривалий термін, доки отримувач сам не прийде на пошту і не поцікавиться долею своєї посилки.
З початком «поштової реформи» виникли проблеми у співпраці з поштою і у районних газет. Зокрема, районна газета «Сватівські відомості» втратила понад тисячу примірників за передплатою через непартнерські відносини регіонального відділення «Укрпошти». Тепер районка до читачів почала надходити на тиждень пізніше. Як розповів голова редакційної ради газети Андрій Крюков, керівниця районного відділення поштового зв’язку вирішила день прийому тиражу (середу), який чітко прописаний в угоді, зробити вихідним для співробітників, які відповідальні за прийняття газет. А графік доставки пошти склала так, що видання лежить у відділенні рівно тиждень і потрапляє до читача на восьмий-десятий день після виходу.
У районі скоротили кількість центрів поштового зв’язку і листонош, після чого газети почали втрачати наклад. За словами Крюкова, тираж «Сватівських відомостей» скоротився майже на тисячу примірників, до цього їх було майже 2 400.

Луцьк
Є випадки, коли поштова листівка «добиралася» до адресата місяць. Це при тому, що отримувач і відправник мешкають на одній вулиці.

Суми
Відділення зв’язку працюють п’ять днів на тиждень. Вихідні визначають по-різному: або субота і неділя, або неділя й понеділок. Такий офіційний режим, і в обласній дирекції стверджують, що він діє. Однак це не зовсім так.
Ще ніколи у відомстві не було такої жахливої кадрової ситуації. Катастрофічно не вистачає листонош, бо їм через брак обсягів робіт пропонують 0,5 — 0,8 посадового окладу. Мінімальна зарплата в Україні становить 3 723 грн.
Деякі відділення встановлюють свої режими роботи. Наприклад, у м. Лебедин Сумської області відділення зв’язку ось вже третій тиждень працює з трьома вихідними: у суботу, неділю і середу.
17 чи 18 жовтня профспілкові лідери зв’язківців з усієї України зустрічатимуться із гендиректором «Укрпошти» Ігорем Смілянським. Головне питання, яке порушуватиметься, — жебрацькі зарплати. Особливо люди обурені тим, що місячна ЗП керівника із 300 тис. грн підросла до 700 тис. грн, а ще ж є і премії! Але чи наважаться про це говорити підлеглі — невідомо. Хоч багатьом із них уже втрачати нічого.

Львів
Газету жодного дня не принесли вчасно. У кращому випадку — аж наступного дня. За суботу — аж у вівторок.
Посилки «Укрпоштою» відправляють рідко, бо більшість користується послугами «Нової пошти». Вчасно, якісно і жодних проблем.

Ужгород
Газета «Голос України» надходить до передплатників Ужгорода на другий, а іноді й на третій день після виходу в світ (листоноші працюють, як правило, на неповну ставку).
У райони — зокрема, гірський віддалений Міжгірський — «Голос України» привозять на другий день після виходу. Поштарі розносять передплатникам того ж дня. Тільки в середу (поштові відділення у селах тоді вихідні) газети не розвозять.
А от давній наш передплатник Домбай Володимир Іванович із села Грушово Тячівського району досить часто скаржиться, що доставляють йому газету час від часу із тривалим запізненням.

Хмельницький
Послугами пошти для відправлення листів, а тим більше посилок, користується небагато людей. Здебільшого відправлення роблять через «Нову пошту». Вона діє значно оперативніше.
Наприклад, будь-яке відправлення із Києва до Хмельницького приходить за добу. Відправлення із віддаленіших точок, наприклад, із Харкова до Хмельницького, приходить за півтори — дві доби. Натомість кореспондент однієї з газет чекала відправлення із редакції, яке було вкладене у звичайний лист «Укрпоштою», протягом семи днів.

Черкаси
Ситуація з поштою в області не критична, а катастрофічна. Розпочався курс на закриття сільських поштових відділень, де кількість населення менше 1200 осіб. А таких на Черкащині —  переважна більшість. Вражає цинізм «Укрпошти», яка збирається заощадити кошти на сільських листоношах, звільнивши їх з роботи. Поштарки, працюючи зараз один чи двічі на тиждень, отримують 30 відсотків від ставки. Жінки згодні працювати навіть за цей мізер, адже на селах немає роботи, ніде заробити стаж. Тож  навіть ці копійки у листонош відбирають і викидають їх на вулицю...
Доставка «Голосу України». Швидше її немає, аніж вона є. «Голос України» за п’ятницю передплатники отримають у кращому випадку у вівторок. У села району вона надійде ще пізніше. Адже у невеликих селах (а їх зараз більшість), пошта працює один раз (!) на тиждень.
Прем’єр-міністр мав би негайно припинити розвал останнього державного інформаційного бастіону на селі.
Щодо того, як «бабушка прийде до поштового відділення», то нагадаємо благодійнику Смілянському, що на Чернігівщині із 524 поштових відділень залишилося 90 стаціонарних і 135 пересувних.
І куди тепер піде «бабушка»? Мабуть, до Смілянського в кабінет і запитає його: «Над ким і заради чого експериментуєш, внучок?»