Вечірнє засідання 16 жовтня

Народні депутати розглянули ще одне подання Генерального прокурора — про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Дмитра Колєснікова (фракція Опоблоку), яке надійшло до парламенту 18 вересня. Генпрокурор Юрій Луценко, представляючи подання, повідомив, що Першим слідчим відділом слідчого управління Прокуратури Дніпропетровської області розслідується кримінальне провадження від 17.05.16 року за частиною другою статті 364 Кримінального кодексу України «Зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки». Йдеться про відчуження частини військового заводу, оборонного підприємства стратегічного значення, яке не підлягає приватизації, за часи перебування Д. Колєснікова на посаді голови Державного агентства України з управління державними корпоративними правами та майном (при президентстві Януковича). «Слідством встановлено, що на момент прийняття рішення нині народного депутата пана Колєснікова у цього підприємства оборонного значення, яке не підлягає приватизації, не було податкової заборгованості, — розповів Ю. Луценко. — Незважаючи на це, нині народний депутат, а тоді керівник агентства з управління активами пан Колєсніков підписав розпорядження, яким вивів із цілісних майнових комплексів два корпуси цього оборонного заводу стратегічного значення». У поданні йдеться, що було відчужено й передано в оренду два корпуси військового заводу — промисловий та лабораторний, а також вирізано військове обладнання. Проте суд своїм рішенням визнав незаконним розпорядження голови Агентства і повернув незаконно відчужену власність до цілісного майнового комплексу. «На цей момент відбуваються відновлювальні роботи. І я сподіваюся, що цей завод, який мав би випускати ракети «Град», «Смерч» і «Ураган», працюватиме на українські Збройні Сили», — резюмував Юрій Луценко.
Генпрокурор відповів на запитання народних депутатів. Зокрема, свободівець Юрій Іллєнко запитав: чому зразу нема подання на затримання і арешт? На це Ю. Луценко відповів: «Згідно з чинним законодавством затримання та арешт народного депутата може передбачатися виключно в разі пред’явлення статей Кримінального кодексу, за якими передбачається арешт, як, наприклад, у справі вашої колеги Надії Савченко». Багато хто з депутатів у своїх виступах наголошували на потребі скасувати депутатську недоторканність з усіх парламентаріїв, а також Президента і суддів.
Народний депутат Дмитро Колєсніков свою вину категорично заперечує і вважає подання політично вмотивованим. «Виборча кампанія в країні фактично розпочалася. І, на жаль, вона відбувається за безпосередньої участі правоохоронної системи. Вони свідомо намагаються фабрикувати справи, які дискредитують опозиційних політиків, і набрати бали перед виборцями, пред’явивши суспільству перемогу над неіснуючою зрадою, — заявив       Д. Колєсніков. — У мене не було ані мотиву, ані умислу, ані повноважень, ані вигоди, яку б я міг отримати в разі його здійснення». За словами депутата, жодних рішень стосовно зміни власності підприємства ним не приймалися, а здача майна в оренду передбачала майбутню його передачу до комунальної власності міста. «Сфабриковані прокуратурою справи проти мене, а також проти моїх колег по фракції я вважаю суто політичними», — сказав Дмитро Колєсніков.
Однак голосуванням у сесійній залі Верховна Рада не підтримала подання Генпрокурора — «за» проголосували лише 163 депутати. Голоси за фракціями розподілилися так: Блок Петра Порошенка — 61, «Народний фронт» — 40, «Опозиційний блок» — 0, «Самопоміч» — 18, Радикальна партія — 9, «Батьківщина» — 8, «Воля народу» — 1, Партія «Відродження» — 0, позафракційні — 26.
Розглянувши блок питань екологічної політики, депутати прийняли у першому читанні проект закону про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року (№ 8328), який доповів міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак. Законопроект визначає мету, засади, принципи та інструменти державної екологічної політики, стратегічні цілі та завдання, етапи її реалізації, очікувані результати виконання тощо.
У цілому прийнято Закон «Про внесення змін до Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему» (№ 6624) — 229 «за». Законом уточнено кінцевий термін припинення експлуатації ЧАЕС та завершення робіт на об’єкті «Укриття» — до 2020 року. А також передбачається забезпечити будівництво та безпечну експлуатацію сховища сухого типу для зберігання відпрацьованого ядерного палива реакторів типу РВПК-1000 ЧАЕС (СВЯП-2), охорону від пожеж об’єктів ЧАЕС. На фінансування програми передбачається виділити 2 963,22 млн грн із держбюджету.
Головуючий зачитав заяви про входження народного депутата Івана Савки до складу фракції «Народний фронт» і Олександра Гулака — до складу фракції Радикальної партії.