У приміщенні Верховної Ради України вп’яте відбулась інформаційно-просвітницька акція «Жовтень — місяць боротьби проти раку молочної залози», міжнародним символом якого є рожева стрічка.

Ініціаторами проведення спільної акції стали представники міжфракційного об’єднання «Рівні можливості» та Благодійний фонд «Здоров’я жінки і планування сім’ї».
Народні депутати, члени Кабінету Міністрів, працівники апарату Верховної Ради, журналісти отримали інформаційні матеріали, ознайомилися з експозицією, присвяченою цій проблемі.
Рак молочної залози — одне з найпоширеніших онкологічних захворювань у жінок в усьому світі. Сьогодні в Україні ця хвороба посідає перше місце в структурі онкозахворювань та смертності від раку у жінок. Рівень за-
хворюваності на рак молочної залози має тенденцію до постійного зростання у всіх країнах—членах Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). Україна не є винятком, і за останніх 20 років кількість випадків захворювання на РМЗ зросла у 2,8 разу. За два десятиріччя кількість випадків раку молочної залози зросла в три рази, це найбільш розповсюджена онкологічна хвороба у жінок. У 79 відсотків ця патологія була виявлена під час проведення профілактичних оглядів. На жаль, щорічно майже 20 відсотків нових випадків РМЗ реєструється на пізніх стадіях через невчасне звернення жінок до спеціалістів.
Водночас, як свідчить європейський досвід, виявлений на ранніх стадіях рак молочної залози, у 90 відсотках є виліковним. Отже широка інформованість населення та якісна сучасна діагностика — головна зброя в боротьбі з цією хворобою.
Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко наголосила на важливості для жінок проходження щорічних медичних оглядів, обстеження у лікаря та проведення мамографії.
«Звертаємося до всіх українок — знайдіть годину часу для себе і пройдіть щорічне обстеження у лікаря», — зауважила перший заступник глави парламенту, представниця МФО «Рівні можливості» Ірина Геращенко. Політик подякувала колегам по МФО «Рівні можливості» за важливу інформаційну кампанію та привернення уваги до цієї чутливої теми.
До інформаційно-просвітницької акції до Всесвітнього дня боротьби з раком молочної залози долучилися народні депутати України з різних депутатських фракцій та груп парламенту, зокрема Марія Іонова, Світлана Войцеховська, Олена Кондратюк, Віктор Єленський, Андрій Іванчук, Світлана Заліщук та інші.

За повідомленням прес-служба апарату Верховної Ради України.
Інфографіка з сайту www.rada.gov.ua