ПАТ «Укрнафта» відзвітувало, що у третьому кварталі цього року середньодобовий видобуток нафти і конденсату зріс до 4,0 тис. т/добу. Це на 21,2% більше за аналогічний показник третього кварталу 2017-го (3,3 тис. т/добу) та на 2,6% — за показник другого кварталу цього року.

Нафтова «качалка» на Бугруватівському родовищі.

Фото Тетяни ПАСОВОЇ.

Отже, компанія фактично відновила добові об’єми видобутку нафти і конденсату, що різко знизилися торік унаслідок вимушеної зупинки шести родовищ через бюрократичні перепони, а саме — непродовження дії спецдозволів на видобуток.
Середньодобовий видобуток газу досяг позначки в 3,0 млн м3/добу, також продемонструвавши стабільну позитивну динаміку в звітний період. Порівняно з третім кварталом 2017 року цей показник зріс на 15,4% (2,6 млн м3/добу), порівняно з другим кварталом цього року — на 7,1% (2,8 млн м3/добу).
«Укрнафті» вдалося досягти зростання добового видобутку вуглеводнів, працюючи лише на діючому фонді свердловин, завдяки операціям гідророзриву пласта, оптимізації капітальних та поточних ремонтів перспективних свердловин, заміні критично зношеного обладнання. Разом із тим рівень інвестицій, на думку менеджмента, є недостатнім для значного зростання показників видобутку через наявність неврегульованої проблеми історичного податкового боргу, що обмежує можливості компанії розпоряджатися власними фінансовими ресурсами й приваблювати інвестиції.
Нагадаємо, компанія нині повертає борг одночасно зі сплатою всіх поточних податкових зобов’язань. Загалом фінансовий план на 2018 рік передбачає виплату 1,2 млрд грн успадкованого податкового боргу, сума якого становила 11,85 млрд грн на кінець 2017 року. Підхід «Укрнафти» до обліку податкового боргу відповідає чинному законодавству та узгоджується з рекомендаціями незалежного зовнішнього аудитора. Переважна частина неплатежів сформувалася впродовж 2014—2015 років, до зміни менеджменту компанії.
«Укрнафта» бачить два шляхи розв’язання цієї проблеми. Компанія запропонувала передати Державній фіскальній службі в податкову заставу 2 млрд м3 газу, ринкова вартість яких може повністю погасити існуючий борг компанії. Другий варіант — розстрочення податкового боргу на кілька років та його погашення частинами за рахунок власних коштів «Укрнафти». Компанія проводить консультації з урядом щодо реструктуризації простроченого податкового боргу з 2016 року, поки що перемовини не увінчалися успіхом. Водночас ця проблема часто використовується державними органами як підстава для блокування її діяльності. Зокрема, як уже вказувалося, товариству відмовляли у продовженні дії спецдозволів, також через борг компанія не може істотно наростити інвестиції у виробництво, а відтак — ще збільшити видобуток.
Однак за дев’ять місяців 2018 року «Укрнафта» зуміла провести 11 операцій гідророзриву пласта, які вже дали додаткові 1,79 тис. т нафти та 0,47 млн м3 газу. Окрім того, від початку року компанія завершила капітальний ремонт (КРС) на 72 свердловинах та провела 76 операцій з інтенсифікації видобутку. Завдяки КРС станом на кінець третього кварталу цього року додатково видобуто 23,3 тис. т нафти та 41,8 млн м3 газу.

Операції з інтенсифікацій дали додаткові 17,2 тис. т нафти та 3,84 млн м3 газу.

Позитивна динаміка видобутку дає підстави «Укрнафті» збільшити і прогнозні показники для 2018 року. За останніми оцінками, річний видобуток нафти з конденсатом збільшиться на 5% порівняно з річним планом і становитиме 1,45 млн т (плановий показник — 1,38 млн т).
Прогнозний видобуток газу порівняно з плановим зросте на 10% і становитиме 1,07 млрд м3 (плановий — 0,97 млрд м3).
«Зростання видобутку навіть в умовах обмежених інвестиційних ресурсів через податковий борг та зриви державних нафтових аукціонів свідчить, що «Укрнафта» має значний потенціал для поліпшення виробничих та фінансових результатів. За умови стабільного інвестування на рівні не менш як 3 млрд грн на рік компанія може збільшити видобуток нафти у півтора разу, а газу — удвічі в перспективі 5 років. Відновлення інвестицій дасть змогу пришвидшити темпи технічного оновлення, збільшити обсяг робіт на діючих свердловинах та відновити буріння нових свердловин. Для цього необхідно розв’язати проблеми історичного податкового боргу та обмежень на продаж нафти через державні нафтові аукціони», — прокоментував перспективи голова правління ПАТ «Укрнафта» Марк Роллінс.

НАША ДОВІДКА

Частка ПАТ «Укрнафта» у загальнодержавному видобутку нафти з газовим конденсатом у першому півріччі 2018 року становила 64,8%, частка у загальному видобутку газу — 5,1%. На балансі підприємства перебуває 30 бурових установок, 1926 нафтових і 168 газових свердловин. ПАТ «Укрнафта» володіє 537 АЗС майже в усіх регіонах України. 50%+1 акція товариства належить НАК «Нафтогаз України».