Геннадій МОСКАЛЬ: «Антиугорські борди на Закарпатті - це провокація російських спецслужб»

Розклеєні в ніч на суботу в кількох районах Закарпаття борди (на знімку) із зображенням діячів політичної партії «ТУКЗ» (Товариство угорської культури Закарпаття) та антиугорськими написами Закарпатська облдержадміністрація розцінює як примітивну провокацію російських спецслужб.
Про це на своїй сторінці у Фейсбуці заявив голова ОДА Геннадій Москаль: «Безпосередніх виконавців провокації нині розшукують правоохоронці, але методи і стиль виконання вказують на те, що це чергова примітивна спецоперація ФСБ, яка вже кілька років намагається розсварити на Закарпатті українців та угорців. У квітні минулого року на адміністративній межі Виноградівського й Берегівського районів так само вночі було встановлено стели з провокаційними написами угорською мовою. До речі, ті написи були зроблені з помилками, як і теперішні, скальковані з російської мови («Зупинимо сепаратистів» замість «Зупинімо сепаратистів»). У лютому цього року в Ужгороді двічі підпалювали офіс ТУКЗ. Ці злочини розкрито, встановлено, що за ними стоять російські спецслужби. Робимо все, щоб розкрити й теперішню провокацію. Уже доведено, що такі примітивні речі на Закарпатті не працюють, на них не ведуться ні українці, ні угорці».
Додамо, що на білбордах — портрети трьох керівників названого товариства: Василя Брензовича — народного депутата України від БПП; Йосипа Борто — першого заступника голови Закарпатської облради; Ілдико Орос — ректора Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ (розташований у місті Берегові).
Ця витівка спричинила розголос. Навіть у Києві. Поява в Закарпатській області білбордів із надписом «Зупинимо сепаратистів», на яких зображено фото лідерів угорської меншини, є провокацією.
Про це у Twitter заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.
«Ще тільки-но сказав про очікувані провокації на Закарпатті, як майже одразу там таємниче з’явилися білборди із засудженням начебто угорського сепаратизму. Важливо не тільки засудити, а й з’ясувати, хто за цим стоїть», — написав П. Клімкін.
У неділю ввечері прес-служба прокуратури Закарпатської області повідомила, що «за фактом умисного розпалювання національної ворожнечі» поліцією розпочато кримінальне провадження за процесуального керівництва Ужгородської місцевої прокуратури.
«Наразі встановлено, що в ніч з 19 на 20 жовтня невідомі особи розмістили плакати провокаційного змісту на території декількох сіл Закарпатської області, — констатують у прокуратурі. — Встановлюються особи, причетні до вчинення цього злочину. Подальше досудове розслідування триває».
Тож будемо сподіватися, що найближчим часом правоохоронці знайдуть зловмисників.

Василь НИТКА.
Фото з доступних джерел.

Ужгород.