Російська Федерація спробує втручатись у виборчі процеси України для просування проросійських кандидатів і сил, у тому числі й через дезінформацію, спотворення громадської думки, вплив на соцмережі, медіа і експертне середовище. Не виключена й ескалація конфлікту на Донбасі. Також Москва використовує тему звільнення українських заручників і політв’язнів Кремля для тиску на Україну. На цьому наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко.


Озвучену 18 жовтня цього року заяву президента РФ «про намір домовлятись лише з новим керівництвом України», за її словами, вже можна розцінювати як спробу грубого втручання у внутрішні справи України. Політик також назвала заяву Держдуми РФ від 18 жовтня ц. р. «Про загострення ситуації в Україні» абсолютно пропагандистською та такою, що межує із втручанням у внутрішні справи України. Вона наголосила також, що своїми заявами про несприйняття нинішньої української влади президент РФ Путін визнав, що його ключовим ворогом і опонентом є Президент України Петро Порошенко. «Петро Порошенко — перший український Президент, який створив сильну українську армію, який робить усе для її модернізації, працює над посиленням дипломатичного фронту. Президенту України вдалося створити антипутінську коаліцію в світі і сформувати режим санкцій, які боляче б’ють по російській економіці. Тому Путін робитиме все, щоб змінити українську владу і Порошенка на його посаді», — наголосила І. Геращенко.
Водночас вона зауважила на необхідності дати гідну відповідь спробам Кремля втрутитись у внутрішні справи України. «Тут має бути спільна позиція як правоохоронних органів, так і парламенту. Варто пам’ятати, що мета Путіна — це не окупація Криму чи Донбасу — а всієї території України», — наголосила вона.
Щодо заручників, то, за словами Першого заступника глави парламенту, вже декілька місяців через деструктивну позицію РФ у ТКГ не вдається досягти домовленостей щодо звільнення незаконно утримуваних громадян на Донбасі. Також, за її словами, у гуманітарній підгрупі ігноруються всі ініціативи щодо одночасного звільнення громадян РФ, затриманих за злочини проти територіальної цілісності України, та політв’язнів Кремля. За словами І. Геращенко, блокування цього процесу може тривати і до президентських виборів в Україні у 2019 році. Разом з тим політик зауважила, що представники України продовжують докладати всіх зусиль задля звільнення незаконно утримуваних українських громадян в окупованому Донбасі, Криму та в РФ. Вона повідомила, що це питання буде у центрі уваги під час зустрічей із Федеральним Канцлером Німеччини Ангелою Меркель, яка згодом перебуватиме з візитом у Києві. А також висловила сподівання, що міжнародні партнери, беручи до уваги блокування РФ зазначеного питання, посилять економічні санкції проти Росії.
Окремо Ірина Геращенко торкнулась питання скоєння злочинів на тимчасово окупованих територіях України — Донецької та Луганської областей і Автономної Республіки Крим та м. Севастополь. Відомості про них, переконана політик, мають фіксувати правоохоронні органи України в Єдиному реєстрі досудових розслідувань.
«Очевидно, що представники правоохоронних органів України не можуть отримати доступ до окупованих територій України та проводити там слідчі дії, однак це не означає, що ми не повинні вносити відомості до єдиного реєстру про вчинення злочинів на цих територіях», — зауважила І. Геращенко.
«Мені здається, буде дуже правильним, якщо всі відомості про скоєння злочинів на окупованих територіях України будуть вноситись до єдиного реєстру, бо це українська територія і мова йде про громадян України. Й ми повинні публічно протистояти слідкому РФ проводити там будь-які незаконні слідчі дії. По-друге, ми повинні фіксувати всі злочини окупаційного режиму проти українських громадян на окупованих територіях, бо окупанти мають відповісти за свої злочини. Також ми повинні апелювати до міжнародних структур і експертів із вимогою отримати доступ цих структур і експертів до кожного місця злочину, для того, щоб міжнародні експерти, а не слідком РФ, проводили слідчі дії на окупованих територіях України», — наголосила Ірина Геращенко.

Дослівно

«РНБО має прийняти рішення і зобов’язати телеканали дотримуватись українського законодавства та оприлюднити інформацію про власників», — повідомила Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко. За її словами, напередодні президентських та парламентських виборів народні депутати мають більш серйозно підійти до захисту інформаційної безпеки держави.

Інформацію підготовлено за повідомленнями прес-служби апарату Верховної Ради України.