Геннадій ЗУБКО: «Одночасно запущено масштабну реалізацію регіональних стартапів»

19 жовтня 2018 року, за участі Віце-прем’єр-міністра — Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадія Зубка (на знімку), представників Представництва ЄС в Україні, обласних державних адміністрацій та розробників проектів, відбулася публічна презентація проектів регіонального розвитку, що перемогли у конкурсі та отримали можливість фінансування за рахунок коштів Програми секторальної підтримки ЄС.
Загальна сума фінансування — 616, 1 мільйона гривень.

«Цей ресурс повинен максимально ефективно і прозоро працювати на розвиток регіонів, а за можливість його отримати регіони повинні змагатися. Тому було оголошено конкурс регіональних проектів. Визначено й головний критерій відбору: кожен проект у результаті його реалізації має досягти зростання індексів конкурентоспроможності регіону та регіонального людського розвитку. І процес пішов», — заявив Геннадій Зубко.
«Я хочу зазначити, що сьогодні така реально класна подія в Україні підтримується вперше. Запускаються проекти європейської секторальної підтримки. Це означає, що держава-Україна активно сприяє регіональному розвитку через ДФРР, через субвенції, через впровадження Державної стратегії регіонального розвитку.
І для нас дуже важливою є підтримка таких стартапів, які, ще не маючи «твердої» частини, перебуваючи на рівні ідеї, виконують дуже прості, але важливі, на мій погляд, завдання.
Перше — це забезпечити регіональний розвиток, друге — створити умови, які дають змогу це зробити», — заявив Геннадій Зубко.
«Усі проекти готувалися у рамках п’яти програм регіонального розвитку, розроблених Мінрегіоном на виконання Стратегії регіонального розвитку-2020.
Перша програма — це інноваційна економіка та інвестиції через впровадження технологій, без чого рух вперед неможливий. Не можна консервувати в регіонах застарілі радянські економічні конструкції й спеціалізації.
Друга — сільський розвиток. Понад 30% населення України проживає на сільських територіях. Тут як повітря потрібне стимулювання економічної діяльності, створення робочих місць та розвиток малого бізнесу, а також підвищення якості надання послуг.
Третя — розвиток людського потенціалу. А це посилення інтелектуального капіталу регіонів через якість освітніх послуг, постійне підвищення кваліфікації, набуття нових знань тощо.
Четверта — розвиток туризму. Цей напрям — не оране поле, тому Україні сьогодні потрібен конкурентний як на внутрішньому, так і на світовому ринку національний туристичний продукт. В нашій країні все для цього є — і природа, і історія, і автентичність. Цей напрям поєднує 50 суміжних галузей: культуру, мистецтво, науку, освіту, спорт, готельне господарство, медицину, торгівлю, харчування, транспорт, зв’язок, фінанси, народні промисли, розваги, будівництво тощо.
І нарешті п’ята — загальноукраїнська солідарність. Це питання єдності держави, і воно є вкрай актуальним. В умовах російської агресії та внутрішньої політичної напруження питання СОЛІДАРНОСТІ виходить на перший план. Бо без солідарності подальший рух і розвиток України як успішної європейської держави неможливий!», — наголосив посадовець.
Як розповів Геннадій Зубко, серед переможців такі проекти.
Проект «Карпатська мережа регіонального розвитку» (Львівська ОДА, Івано-Франківська ОДА, Чернівецька ОДА, Закарпатська ОДА) — напрям «Загальноукраїнська солідарність».
Проект з реінтеграції території, що постраждала внаслідок російської агресії, в український інформаційний простір (Луганська ВЦА) — напрям «Загальноукраїнська солідарність».
Проект «Розвиток сільського підприємництва та інфраструктури агротуристичного кластера «ГорбоГори» (Львівська ОДА) — напрям «Сільський розвиток».
Благоустрій набережної річки Тетерів у м. Житомир (Житомирська ОДА) — напрям «Розвиток туризму».
Створення та просування на вітчизняний і світовий туристичний ринок комплексного туристичного продукту міста Білгород-Дністровський Одеської області» (Одеська ОДА) — напрям «Розвиток туризму».
Сучасний навчальний заклад для нового покоління: «Західно-Дніпровський центр професійно-технічної освіти» (Дніпропетровська ОДА) — напрям «Розвиток людського потенціалу».
Центр активних видів спорту (Тернопільська ОДА) — напрям «Сільський розвиток».
«Головною метою всіх наших проектів, як і реформи децентралізації загалом, є розвиток людського потенціалу в Україні! Отримавши перемогу у конкурсному відборі, переможці здобули унікальну можливість за підтримки держави реалізувати проект, починаючи вже з його ідеї, якісної, з прорахованими кінцевими показниками.
Вперше держава фінансує проекти ще на рівні ІДЕЇ. Якщо решта напрямків держпідтримки регіонального розвитку — ДФРР, субвенції — це здебільшого капітальні видатки — будівництво, реконструкція. То тут є можливість зреалізувати ідею. Причому одразу фінансуються десятки стартапів по всій Україні. Тож бажаю всім стартапам успішної і стрімкої реалізації», — підсумував він.

Сергій СУЛИМА.
Фото прес-служби Мінрегіону.