Для відновлення обстановки по подіям Майдану необхідно перенести тимчасовий меморіал Героям Небесної Сотні, розташований біля верхнього виходу з метро «Хрещатик» на вулиці Інститутській. Саме на цьому місці було найбільше вбитих і поранених під час Революції Гідності в лютому 2014 року. Як повідомив начальник управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк, розуміючи, що ця ситуація може спричинити резонанс і обурення громадськості, отримали згоду на перенесення меморіалу від родин загиблих.

У свою чергу деякі експерти вважають, що в цьому немає потреби, бо уже є цифрова реконструкція подій 20 лютого, яку провели науковий центр із прав людини Університету Карнегі-Меллона й американська компанія Situ Research за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». На підставі наданих адвокатами потерпілих майже 65 годин відео, 2D-плану Києва, 3D-точкової хмари місця подій і протоколів патологоанатомічних досліджень західні фахівці реконструювали ті трагічні події. Завдяки цій роботі можна відстежити кожного, хто ідентифікований хоча б на одному кадрі або фото, а також побачити, що відбувалося у всіх куточках Майдану Незалежності й вул. Інститутської в один і той самий момент часу.

***

А тим часом у Національному меморіальному комплексі Героїв Небесної Сотні — Музеї Революції Гідності повідомили, що вже сьогодні, 24 жовтня, за підсумками тендера мають визначити генерального підрядника з будівництва меморіалу. Цей проект передбачає істотну реконструкцію вулиці.
«Ціле літо КМДА та керівництво Генеральної прокуратури не давали змоги провести необхідні для розслідування слідчі експерименти. І тепер нас хочуть поставити перед штучним вибором: або безповоротно буде знищено обстановку на місці скоєння злочину, що внеможливить потрібні для розслідування слідчі дії, або ми втратимо кошти на реконструкцію меморіалу, яких наступного року для Музею Революції Гідності може просто й не бути. Нема сенсу обирати. Нам потрібні й розслідування, і пам’ять!» — наголошує координатор ініціативи «Євромайдан SOS» Олександра Матвійчук.