Побачило світ друге видання Науково-практичного коментаря до Закону України «Про державну службу». Участь у написанні книги взяв авторський колектив у складі десятьох науковців, серед них і працівники апарату Верховної Ради України. Видання, в якому викладено трактування всіх статей і новацій Закону «Про державну службу», розраховане передусім на тих, хто щоденно застосовує норми закону на практиці, — юристів, держслужбовців, працівників місцевих органів влади та самоврядування, правоохоронних органів, прокурорів, суддів, громадських діячів, журналістів. Книга вийшла друком у видавництві Верховної Ради України за підтримки міністра юстиції Павла Петренка.

 

Сергій Горячев — керівник Інформаційного управління апарату Верховної Ради України, Наталія Мельничук — д.ю.н., професор, 
Анатолій Селіванов — д.ю.н., професор, Дмитро Сіроха — к.ю.н., доцент, Віктор Костюк — д.ю.н., завідувач відділу Науково-експертного управління апарату Верховної Ради України.

 

Як зауважив під час презентації видання керівник авторського колективу доктор юридичних наук, професор, керівник відділу зв’язків з органами правосуддя апарату Верховної Ради Анатолій Селіванов, коментар науковців є особливо цінним з огляду на зміни, яких зазнав закон про держслужбу. Найбільше новацій стосується четвертого розділу закону, де йдеться про порядок призначення на державну службу за відкритим конкурсом. Водночас деякі положення чинного закону, на думку авторів коментаря, ще потребують законодавчого врегулювання. Зокрема, кваліфікаційні вимоги до зайняття посад державної служби, підвищення професійного рівня та оплати праці держслужбовців, їх стимулювання та заохочення, кар’єрне зростання, соціальне та медичне забезпечення тощо.

«Книга корисна для всього державного апарату як крок до формування правової культури та ставлення громадян до державної служби», — сказав Анатолій Селіванов. При цьому він зазначив, що досі є різні точки зору щодо статусу міністрів як політичних фігур у Кабінеті Міністрів, соціального захисту держслужбовців, їх права на пенсію. Як представник парламенту в Конституційному Суді, А. Селіванов розповів, що на сьогодні до КС подано 16 конституційних скарг від колишніх держслужбовців стосовно індексації їх пенсій, а в місцевих судах та у Верховному Суді перебуває безліч справ щодо призначення пенсій держслужбовцям. Адже пенсійна реформа скасувала особливий порядок призначення пенсій цій категорії осіб, тоді як вони впродовж тривалого часу сплачували більші соціальні внески.

«Видання допоможе всім держслужбовцям розібратися в новаціях закону», — додав керівник Інформаційного управління апарату Верховної Ради України Сергій Горячев. Він розповів, що від 5 до 10 відсотків запитів на публічну інформацію, які надходять до Інформуправління Верховної Ради, стосується безпосередньо дії закону про держслужбу, а до 30 відсотків запитів — щодо фінансово-юридичних засад та господарської діяльності вищого законодавчого органу держави.
Перше видання науково-практичного коментаря до Закону України «Про державну службу» було презентовано в День державної служби, 23 червня 2017 року. Відтоді попит на такий коментар значно зріс. Тож авторський колектив підготував до видання нову реакцію цього актуального посібника з урахуванням змін, які законодавчо розширили текст закону.

ДОВІДКОВО

Новий Закон України «Про державну службу» було ухвалено Верховною Радою 10 грудня 2015 року. Його називають реформаторським, бо він закладає нову філософію держслужби. Головною новацією закону є вступ на державну службу за відкритим конкурсом.



Фото надано Інформаційним 
управлінням апарату Верховної Ради України.