Щороку у жовтні територіальна громада Мельників (на знімку) святкує день народження свого села, мальовничої столиці легендарного Холодного Яру.

Голова села Володимир Ананченко, директор Будинку культури, депутат сільської ради Людмила Зубенко та сільський актив доклали чимало зусиль, аби традиційне свято було по-родинному теплим і душевним. А ще — піднесеним і патріотичним. Адже цього року нащадки холодноярських повстанців відзначають сторіччя створення збройної організації УНР, центром якої були Мельники.
З нагоди знаменної дати учасники свята вшанували дочку козака полку гайдамаків Холодного Яру, найстарішу жительку села 93-річну Ганну Токовенко. До пам’ятника борцям за волю України сільська молодь поклала живі квіти, а вокальний ансамбль з Чигирина виконав чудові пісні.
Сердечно і щиро привітали односельці на святі молодих батьків та їхніх новонароджених малят. У 2018 році у селі з’явилося на світ восьмеро хлопчиків та дівчаток. Для негусто заселеного села така кількість новонароджених дітей — добрий, обнадійливий знак. Віра у те, що дитсадок і школа, хай невеликі, неповні, але існуватимуть і в майбутньому.
До святкування дня народження старовинного козацького села з великим задоволенням долучився черкаський корпункт «Голосу України». І неспроста. У Мельниках понад 30 сільських родин постійно передплачують нашу газету. Ветеран праці Парасковія Зінченко — з 1991 року.

Екскурсовод філії «Холодний Яр» Національного історико-культурного заповідника «Чигирин» Яна Зубенко (на знімку) — кілька років. Газета, каже дівчина, багато друкує історичних матеріалів, і це допомагає їй у роботі.
Кожен передплатник «Голосу України» отримав від корпункту скромний подарунок: чашки, лляні серветки, ручки. У кого є онуки — олівці, альбоми для малювання тощо. Призи і щирі подяки адресувались також сумлінним трудівницям, сільським листоношам Тетяні Гах, Ірині Герасимовій, Ніні Басовій. Жінки дякували, обіцяли працювати ще старанніше, аби лиш... не закривали поштове відділення.
Що ж, сподіватимемося, що гуртом, громадою обстоїмо право на існування пошти у невеликих селах, таких, як Мельники. Недарма ж ми козацького, повстанського роду...

Лідія ЛІСОВА.
Фото Олександра ТИТАРЕНКА.

Черкаська область.