У кожному четвертому професійному училищі Дніпропетровщини плановано створити цьогоріч наглядові ради. Цей процес відбувається в рамках запровадження пілотного проекту European Traіnіng Foundatіon, що охоплює також Вінницьку, Сумську, Київську та Хмельницьку області, й передбачає використання методології Туринського процесу — зокрема, прибалтійського досвіду створення наглядових рад.
Як розповіли кореспондентові «Голосу України» в департаменті освіти і науки облдержадміністрації, до складу таких рад увійдуть керівники фірм-партнерів, представники профспілок, адміністрація та колишні випускники училищ. Створювані органи займуться встановленням прямого діалогу між учнями і майбутніми роботодавцями. Так, молоді фахівці під час виробничої практики зможуть безплатно пройти організований підприємством короткий навчальний курс.
Ініціатори нововведення вважають, що ця система підвищить шанси працевлаштування випускників. За словами директора департаменту Олександра Демчика, важлива популяризація робочих професій. Одним із першочергових завдань є комплексний аналіз і модернізація професійної освіти.
— Для того щоб молоді робочі кадри мали не тільки теоретичні знання, практикується система партнерських відносин між навчальними закладами і потенційними роботодавцями, — підкреслив він.
Естонський досвід діяльності наглядових рад стане також допоміжним засобом у створенні центрів новітніх технологій. Торік в області було створено три такі центри в напрямі будівництва та легкої промисловості. Відкриття ще трьох очікується цьогоріч.