Цьогоріч вперше було оголошено відкритий конкурс для відбору команди полярників, які працюватимуть на станції «Академік Вернадський». І одразу рекорд — лише за перший місяць заявки подали 116 осіб, із них 26 кандидаток.
Як повідомляє прес-служба Міністерства освіти і науки, цього року вперше оголосили відкритий конкурс на відбір команди на полярну станцію. «Раніше, на жаль, багато років це був такий собі закритий клуб, до якого було досить складно потрапити. Понад те, це був закритий чоловічий клуб, бо, хоч і негласно, але існувала заборона участі жінок в експедиції. Тепер ми не ставимо жодних гендерних обмежень щодо можливих учасників експедиції — приймаємо документи і від кандидатів, і від кандидаток. Відбір здійснюватиметься винятково за фізичними, психологічними та фаховими критеріями», — прокоментував ситуацію в. о. директора Національного антарктичного наукового центру МОН Євген Дикий.
Загалом конкурс в експедицію нині становить понад десять осіб на місце. Найбільше охочих бути в Антарктиці системним адміністратором зв’язку, кухарем та лікарем. Так, на сисадміна поки що претендують 36 кандидатів (35 чоловіків та одна жінка), на кухаря — 23 (13 чоловіків та 10 жінок), на лікаря — 20 (12 чоловіків та 8 жінок). На місця науковців поки що подали заявки 17 кандидатів (10 чоловіків та 7 жінок).
Прийом документів для участі у 24-й Українській антарктичній експедиції триватиме до 30 листопада. Варто зазначити, що зазвичай загін зимівників формують із 12 осіб: сім науковців, три особи інженерно-технічного персоналу (дизеліст-електрик, системний механік, системний адміністратор зв’язку), лікар та кухар.