Ювілейний XV фестиваль української народної пісні «Пшеничне перевесло», який розпочнеться 10 листопада у Тирасполі, приурочено до Дня української писемності і мови. У програмі заходу — конкурс хорів, ансамблів, квартетів і солістів, майстер-клас професійних виконавців та демонстрація національних костюмів.

— У Придністров’ї мешкає 120—150 тисяч українців, це третина населення регіону, — каже керівник Міжнародної громадської організації «Український центр «Співробітництво», що є одним із засновників та організаторів фестивалю, Володимир Фоменко. — Найчисельніша українська громада — у Тирасполі, найбільшому місті Придністров’я. На півночі, у Рибницькому і Кам’янському районах, мешкають українці-автохтони, адже це історично українське Поділля. Тож завдання держави й уряду, Спілки українців Придністров’я імені Олександр Бута, нашої громадської організації, як і інших, — докласти максимум зусиль для збереження і поширення української культури і мови в регіоні. Фестиваль «Пшеничне перевесло» сприяє не лише популяризації серед населення нашої пісні, народного строю, ремесел, зміцненню культурних зв’язків українців Придністров’я зі своєю історичною батьківщиною, а й створює умови для активнішої участі наших земляків у політичному, соціально-економічному та культурному житті регіону.
Щороку у фестивалі беруть участь щонайменше 200 конкурсантів з усіх куточків Придністров’я й України. Цьогоріч очікується приїзд до Тирасполя народної артистки України Світлани Мирводи, народної хорової капели «Діброва» з Вінниччини, заявки на участь у дійстві також подали творчі колективи з Дністровська, Слободзеї, Рибниці, Григоріополя й інших міст. Планується, що серед гостей буде делегація Інституту літератури Національної академії наук України.
— За умовами фестивалю конкурсанти виконують тільки народні пісні або ж пісні на слова Тараса Шевченка під живий акомпанемент чи без інструментального супроводу, використання ж фонограм не допускається, — наголошує Володимир Фоменко.
Кобзареве слово для українців Придністров’я має нездоланну силу. Ще в 2012-му за участі українських дипломатів у Республіканському українському теоретичному ліцеї-комплексі, що в Тирасполі, було відкрито «Шевченківську світлицю», за два роки тут започатковано єдиний у світі «Театр-музей Тараса Шевченка». Вони діють у рамках спільного міжнародного проекту «Центр культурної спадщини Тараса Шевченка».
— На цих двох майданчиках вирує життя, тут відбувається низка заходів, приурочених до державних свят України, — каже Володимир Фоменко. — Ми також вшановуємо жертв репресій та Голодоморів, проводимо презентації книг, зустрічі з відомими письменниками і поетами, круглі столи. Один з них, що відбувся за участі представників Національної спілки письменників України, приурочили до 295-ї річниці від дня народження видатного українського філософа, поета і педагога Григорія Сковороди.
Організатори фестивалю очікують, що дійство із символічною назвою «Пшеничне перевесло» (перевесло — солом’яний жгут, яким зв’язували сніп) послужить справі єднання українців Придністров’я навколо ідеї збереження власної ідентичності.