Третє на Вінниччині відділення гемодіалізу з шістьма апаратами «штучної нирки» іноземного виробництва відкрили у лікарні відновлювального лікування у райцентрі Могилів-Подільський.
В області налічується 362 хворих, життя яких продовжується завдяки ниркозамісній терапії. З них 276 потребують процедури гемодіалізу, тобто очищення крові за допомогою апарата «штучна нирка». Троє лікуються у такий спосіб уже протягом 21 року. Без цієї процедури пацієнти помирають.
Як пояснив головний лікар Вінницької обласної клінічної лікарні імені Пирогова Олександр Жупанов, Центр нефрології та діалізу їхнього закладу перевантажений. Працює у чотири зміни. «Апарати «штучної нирки», а їх у нас 36, фактично не зупиняються, — наголошує головний лікар. — Тому відкриття нового амбулаторного відділення розвантажить роботу центру, а для пацієнтів створить певні зручності. З Могилева-Подільського до Вінниці — 120 кілометрів. Вони долали цю відстань тричі на тиждень. Саме стільки потрібно для лікування».

У новому відділенні надаватимуть допомогу також пацієнтам із сусідніх Ямпільського та Чернівецького районів. Загалом тут 20 хворих потребують діалізу. Раніше ще одне відділення «штучної нирки» на сім місць було створено у місті Немирів.
Вісім мільйонів гривень витратили на створення нового відділення у Могилеві-Подільському. Проект реалізували шляхом державно-приватного партнерства. Використали кошти програми «Майбутнє Вінниччини — у збереженні здоров’я громадян», обласного бюджету, підставили плече підприємці.
— Коли торік пройшли великі снігопади і виникла складна ситуація на дорогах, побачили проблему, від якої залежало життя конкретних людей, — каже голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій. — Їм непросто було добиратися до обласного центру на діаліз. Такі процедури на потім не відкладеш. Це високоспеціалізована медична допомога. Наближення її до пацієнтів є одним із прикладів реформування медичної галузі.
За словами керівника ОДА, розглядається питання створення ще двох аналогічних відділень. Вони з’являться у містах Гайсин або Тульчин і Хмільнику.