Після публікації (31 жовтня) у нашій газеті заяви Пенсійного фонду України щодо ситуації з виплатою пенсій через відділення ПАТ «Укрпошта», керівник останньої Ігор Смілянський провів прес-конференцію, на якій повідомив, що в держбюджеті на 2019 рік уряду потрібно передбачити 1,2 млрд гривень витрат за наявним тарифом для доставки пенсій. Інакше не всі пенсіонери отримуватимуть свої пенсії. При цьому гендиректор «Укрпошти» вважає, що слід переглянути тариф на доставку пенсій (по місту 1,8% (наявний 0,79%) і по селу 2,7% (старий 1,56%) від суми пенсії. Якщо врахувати заяву Пенсійного фонду, то виходить, що Смілянський говорив про необхідність виділення додаткових 1,2 млрд гривень, тому що 2017-го Пенсійний фонд уже заплатив за доставку пенсій «Укрпошті» 1,259 млрд гривень, а за 2018-й ще заплатить 1,4 млрд гривень.

Таким чином, виходить, що «Укрпошта» планує в 2019 році отримати від доставки пенсій не менш як 2,6 млрд гривень, а з урахуванням планів уряду на загальне підвищення розміру пенсій наступного року, розмір винагороди «Укрпошти» може зрости до 3 млрд гривень, або приблизно 660 гривень із кожної пенсії (через «Укрпошту» пенсії отримують понад 4,5 млн осіб).
Якщо розмір тарифу не буде переглянуто, то в 
«Укрпошті» планують скоротити 30% адміністративно-управлінського персоналу, ліквідувавши від 5 до 7 тисяч стаціонарних відділень, які обслуговують переважно сільську місцевість.
«У середньому ми втрачаємо цього року на кожній доставці приблизно 19 гривень. 19 гривень помножити на 12 місяців і на 4,5 млн пенсіонерів — це і становить той мільярд збитків, які «Укрпошта» має по доставці пенсій... У нас 75% витрат — це фонд заробітної плати. «Укрпошта» використовувала всі резерви, які в неї були. Якщо дуже швидко не вжити заходів для виправлення ситуації, то в нас не вистачить грошей для виплати заробітної плати працівникам, зокрема листоношам і операторам. Це означає, що вони не понесуть пенсії й пошту. Резерви, які були в «Укрпошти», — використано... Ми не державна компанія. Ми публічне акціонерне товариство. «Укрпошта» не отримує жодної копійки з бюджету. Тому ми можемо витрачати тільки те, що заробляємо», — стверджує Ігор Смілянський.
Ситуація, у яку заганяє керівництво «Укрпошти» Пенсійний фонд України, Кабінет Міністрів України, з виплатою пенсій більше схожа на шантаж. Більше того, керівництво «Укрпошти» має чудово усвідомлювати, що перевести за два місяці всіх пенсіонерів на отримання пенсій через банківські установи нереально. Ба більше, є категорії пенсіонерів, які через свій соціальний статус не можуть отримувати пенсії в банку. Наприклад, особи з інвалідністю, які самостійно не можуть пересуватися на значні відстані, або переселенці, які повинні проходити верифікацію в «Ощадбанку», а через низку причин зробити цього не можуть.
На цьому тлі не слід забувати й інші «реформи» у системі «Укрпошти», які фактично призводять до знищення друкованих засобів масової інформації, відмови передплатників від улюблених видань тільки через те, що скорочення листонош і закриття відділень не сприяє системній і своєчасній доставці періодики передплатникам, про що неодноразово писав «Голос України». Дійшло до того, що Національна спілка журналістів України 31 жовтня була змушена прийняти рішення про звертання до керівництва країни, щоб захистити українські друковані ЗМІ, які виявилися на межі виживання. Зокрема, владу закликають терміново створити робочу групу із представників Президента, уряду, Верховної Ради та НСЖУ для реагування на критичну ситуацію з поштовою доставкою преси й для вироблення протекціоністської політики щодо українського друкованого інформаційного простору. Також НСЖУ висловлює недовіру генеральному директору ПАТ «Укрпошта» Ігорю Смілянському, який руйнує систему поштової доставки преси.
Доставка преси для Смілянського теж виявилася нерентабельною. Складається таке враження, що пенсії, преса, посилки, інша пошта, товари споживання в «Укр-пошті» возять окремо, а в місця доставки їде не один автомобіль, а як мінімум п’ять, і так рахують рентабельність кожної послуги окремо. От підвищили тарифи на посилки й іншу пошту — відразу стало рентабельно й вигідно возити. Товари споживання у віддалені села, де немає магазинів, — теж вигідно, а пенсії та пресу, яка їде цією самою машиною, — збитково.
До речі, не завадило б нагадати, що з боку Мін-інфраструктури лобіюється ухвалення законопроекту, яким фактично вводитися монополія «Укр-пошти» на доставку листів і посилок до 10 кг, тобто найрозповсюдженіших у поштовій галузі відправлень. Свою категоричну незгоду з таким законопроектом уже висловили засновники «Нової пошти» — реального конкурента «Укрпошти».
Деякі фахівці, до речі, також не поділяють «реформаторські» потуги пана Смілянського. Наприклад, Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру, висловив одному з видань свою думку про те, що при ефективному менеджменті, маючи у своєму розпорядженні колосальну клієнтську базу, «Укрпошта» могла б отримувати абсолютно легально колосальний прибуток, але через поганий менеджмент і невміння використовувати клієнтську базу компанія робить усе в точністю навпаки. «Закриття відділень «Укрпошти» пов’язано насамперед з неефективним менеджментом у компанії. Більше того, раніше був навіть конфлікт між банком «Аваль» і банком «Ажіо» за доставку пенсій. Тому що доставка пенсій має не тільки свої витрати, а й свої прибутки. «Укр-пошта» ж просто позбувається цієї роботи», — сказав аналітик. Також О. Охріменко висловив припущення, що якби цю функцію віддали «Новій пошті», вона б відразу забрала цю роботу собі. О. Охріменко також розповів, що для того, щоб виплатити пенсію пенсіонерам, потрібно, щоб гроші надійшли на рахунок компанії. Навіть на цьому «Укрпошта» могла б заробити, не порушуючи при цьому закону. Але неефективний менеджмент не дає цього зробити.
Сказане підтверджує й інтерв’ю, дане нашому чернігівському кореспонденту колишнім керівником обласної «Укрпошти», надруковане нижче.