Єдиний в Україні приватний Центр олімпійських видів спорту прийняв перший турнір за участю кримських легкоатлетів

 

Перший старт легкоатлетів у Центрі олімпійських видів спорту.

 

Міністр Мінмолодьспорту Ігор Жданов (третій ліворуч) та засновник спорткомплексу, депутат Херсонської облради Андрій Путілов із кримськими спортсменами.

Свято у «Прибережному»

На Херсонщині вперше відбувся відкритий чемпіонат АР Крим та Севастополя з легкоатлетичного багатоборства серед юніорів та юнаків. У ньому взяли участь десятки хлопців та дівчат, котрі виїхали з окупованого півострова і тепер активно будують спортивну кар’єру в незалежній Україні. І не випадково місцем проведення турніру обрали Центр олімпійських видів спорту «Прибережний», що в курортному селищі Лазурне Скадовського району області. Адже цей комплекс став першим прикладом успішного партнерства держави й приватного бізнесу задля розвитку спорту і пропаганди здорового способу життя.
«Голос України» уже писав про облаштування у «Прибережному» футбольного поля та майданчиків для занять бойовими мистецтвами, обладнаних відповідно до міжнародних стандартів. Влітку тут уже тренувалися, проводили різні матчі та відпочивали тисячі хлопців та дівчат з усіх куточків країни. А робота між тим тривала: до відкритого чемпіонату АР Крим та Севастополя у Центрі олімпійських видів спорту з’явилися ще шість бігових доріжок, сектор для стрибків, майданчики для гри у баскетбол та гандбол із найсучаснішим штучним покриттям, яке не боїться ані дощу, ані спеки й снігу. До його створення навіть залучали фахівців з кількох європейських країн, а загальна площа спортивної споруди сягнула 14 тисяч квадратних метрів!
Крім турніру, провели ще й майстер-класи, а також своєрідну спортивну лотерею для глядачів. Хто виконав кращий стрибок, отримав дорогі професійні кросівки відомої фірми. Тож від охочих випробувати свої здібності відбою не було.

Взірець чесного партнерства держави і бізнесу

Юні бігуни та стрибуни також вельми тішилися гостюванням у «Прибережному». Кажуть, такі умови для тренувань та змагань є далеко не в кожному регіоні. Та й у Криму до окупації баз подібного рівня було обмаль. Тому міністр молоді та спорту України Ігор Жданов разом з групою народних депутатів України приїхали до Лазурного, аби підтримати ініціативу голови правління Херсонського механічного заводу, депутата обласної ради Андрія Путілова, завдяки чиїм зусиллям небачений ще на теренах держави проект втілили у життя. Бажаний гість з Києва власноруч відкрив перший забіг легкоатлетів пострілом зі стартового пістолета. І щиро побажав у напутньому слові учасникам турніру: «Спортсменам — перемог, а тренерам — вести своїх вихованців до нових звершень та олімпійських медалей. Упевнений, уже незабаром ви знову зможете приїхати на збори до визволеного Криму і побачите футбольний матч між «Шахтарем» і «Динамо» в українському Донецьку».
А от засновник Центру олімпійських видів спорту Андрій Путілов  закликає владу та колег-бізнесменів не спочивати на лаврах, а створювати аналогічні чи ще кращі комплекси по всій країні.
— Центр олімпійських видів спорту постав лише за півроку. Ми наочно довели, що такі стадіони можна будувати всюди, і це буде удвічі-втричі дешевше, ніж якби їх будувала держава. Адже не треба жодних узгоджень чи тривалих тендерних процедур — досвідчені бізнесмени самі знають, як найефективніше витрачати свої гроші і швидко здійснювати свої задуми. Символічно, що спорткомплекс «Прибережний» відкрили лише за п’ятдесят кілометрів від адміністративного кордону з Кримом, — наголосив Андрій Путілов. — Це, безумовно, ще й гарний приклад для наслідування.

Більше звитяг — більше й... податків

Андрій Путілов нагадав: перший в Україні приватний Центр олімпійських видів спорту — аж ніяк не доброчинний проект. Підприємство вклало у нього значні кошти (йдеться про десятки мільйонів гривень) і сподівається на гідну фінансову віддачу. Адже його існування вигідне також і державі. Причому не тільки задля подальшого розвитку спорту, а й із чисто економічної точки зору.
— Через дефіцит гарно обладнаних баз для тренування спортсменів, який загострився після окупації Криму, тренувальні збори легкоатлетів змушені проводити за кордоном — у Туреччині, Португалії, Іспанії, витрачаючи на такі виїзди майже десять мільйонів гривень на рік. У «Прибережному», де умови просто відмінні, збори можна проводити удвічі-втричі дешевше. Тож маємо вибір: чи просто економити гроші завдяки відмові від послуг власників подібних баз за кордоном, чи за рахунок цієї економії значно збільшити кількість зборів, покращивши підготовку їх учасників, — ділиться з «Голосом України» актуальними тепер роздумами президент Федерації легкої атлетики України Ігор Гоцул.
То що, відкриття Центру олімпійських видів спорту у Лазурному відбулося і в розповіді про нього можна ставити крапку? Аж ніяк! «Прибережний» продовжує розвиватися. Нині тут уже заклали фундаменти одразу двох нових житлових корпусів для майбутніх гостей. Це будуть чотири- й шестимісні номери загалом на 240 місць з усіма вигодами на додачу до нинішніх 610. Їх ще й обладнають потужними кондиціонерами, які зможуть не тільки охолоджувати, а й обігрівати повітря, аби спортсмени могли тут з комфортом мешкати з весни до пізньої осені. Відтак, комплекс забезпечить створення нових робочих місць для людей, котрі його обслуговуватимуть. І в підсумку гроші, які витрачатимуть на збори, повернуться державі не тільки перемогами на турнірах, а ще й податками.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.
Фото автора.
Підготував Геннадій БРАНИЦЬКИЙ.