Катерини Гандзюк більше немає. Відома громадська антикорупційна активістка, радниця міського голови Херсона після 11 операцій, перенесених внаслідок замаху на її життя, померла 4 листопада в опіковому відділенні Київської міської клінічної лікарні №2.
Україною шириться акція протесту з вимогою невідворотності покарання не тільки для виконавців злочину, а головне — для його замовників.

Одесити вшанували пам’ять Катерини Гандзюк. Портрет активістки, співробітниці Херсонської міськради Катерини Гандзюк під час мітингу-реквієму біля приміщення ГУ Нацполіції в Одеській області.

 

Під час акції-реквієму в пам’ять про Катерину Гандзюк під будівлею МВС, Київ, 4 листопада 2018 року. 

Фото Сергія Ляшонка (Укрінформ).

На заклик Фейсбук-спільноти у неділю, 4 листопада, у 16 містах країни люди прийшли до будівель Головних управлінь національної поліції на пам’ятні акції у зв’язку зі смертю виконувача обов’язків керуючого справами міськадміністрації Херсона Катерини Гандзюк. Імпровізовані мітинги пройшли у рідному для Гандзюк Херсоні, а також у Харкові, Житомирі, Львові, Дніпрі, Одесі, Чорноморську, Луцьку, Полтаві, Сумах, Ужгороді. У Києві мітинг-реквієм відбувся під будівлею центрального управління Міністерства внутрішніх справ на Богомольця, 10. Сюди — з портретами Каті, плакатами, свічками — прийшли майже півтисячі небайдужих киян. Вимога одна: злочинці мають бути покарані.
Останнього року країною прокотилася хвиля нападів на активістів, учасників Майдану та воїнів, які брали участь в АТО. Більшість із цих злочинів залишаються не розслідуваними. Нападники не встановлені. Але жорстокість і цинізм злочину проти херсонської активістки, яка, працюючи у міськраді, запекло боролася проти корупційних проявів у своєму рідному місті, протистояла реваншу проросійських сил на Херсонщині та викривала нібито бездіяльність місцевих правоохоронних органів, вразили громадськість чи не найбільше.
31 липня Катерину Гандзюк біля її дому облили концентрованою сірчаною кислотою. 30 відсотків тіла — шкіра голови, обличчя, ліве око, руки, ноги, передня частина грудної клітки — отримали опіки. Однак кримінальну справу за фактом нападу було відкрито за ч. 4 ст. 296 Кримінального кодексу України (хуліганство). І лише під тиском громадськості злочин згодом перекваліфікували як «умисні тяжкі тілесні ушкодження, вчинені з метою залякування потерпілого» (ч. 2 ст. 121). Нині ж, після смерті потерпілої, 4 листопада провадження перекваліфіковано за пунктами 4, 6, 11, 12 ч. 2 ст. 115 ККУ на «умисне вбивство з корисливих мотивів, вчинене з особливою жорстокістю, скоєне на замовлення, вчинене за попередньою змовою групою осіб».
Група осіб-виконавців слідством встановлена. Затримали п’ять підозрюваних — Сергія Торбіна, Віктора Горбунова, Володимира Васяновича, Микиту Грабчука та В’ячеслава Вишневського. Відомо, що четверо з них уже зізналися у скоєнні злочину. Організатором нападу вважають Сергія Торбіна. Нині під вартою перебувають Торбін та Грабчук. Інші — під цілодобовим домашнім арештом.
Окрім того, центральним управлінням СБУ проводиться досудове розслідування за фактом визначення замовника злочину. З цією метою підозрюваного в організації вбивства Сергія Торбіна 28 жовтня перевели в ізолятор СБУ Києва. Генеральний прокурор України Юрій Луценко на своїй сторінці у Фейсбук повідомив, що «слідство Нацполіції ... скоро буде завершене. Встановлені виконавці та організатор постануть перед судом». Тобто поки що йдеться про покарання лише виконавців злочину.
Із закликом якомога швидше встановити та притягнути до відповідальності і замовників злочину виступив Голова Верховної Ради Андрій Парубій. «Безкарність породжує більше зло! Смерть Катерини не повинна лишитися непокараною. Закликаю правоохоронні органи якомога швидше встановити всіх виконавців і замовників цього злочину», — такими словами він відкрив засідання Погоджувальної ради в понеділок, 5 листопада.
Голова Верховної Ради доручив профільним комітетам парламенту заслухати звіт правоохоронців щодо стану розслідування.
Група народних депутатів, зокрема Мустафа Найєм, Олена Сотник, Альона Шкрум, Світлана Заліщук, Вікторія Войціцька, Єгор Соболєв, Ігор Луценко, Остап Єднак, Ганна Гопко, Наталія Веселова, Вікторія Пташник, Олексій Рябчин, Анна Романова, звернулися до фракцій парламенту з пропозицією створення Тимчасової слідчої комісії. Перемовини тривають.
Тим часом громадські активісти обіцяють уважно слідкувати за подіями і вимагають від правоохоронної системи відповідь на запитання: «Хто замовив Катю Гандзюк?». Зло має бути покаране!

Фото з сайту Цензор.НЕТ.

Зло має бути покарано

Президент Петро Порошенко висловив співчуття у зв’язку зі смертю відомої громадської активістки Катерини Гандзюк. «Я хочу зараз звернутися до правоохоронців, щоб було зроблено усе можливе для того, щоб були знайдені вбивці, і вони були покарані, опинилися на лаві підсудних», — заявив він у Стамбулі, де Президента застала ця звістка. «Ми усі маємо об’єднати зусилля для того, щоб це відбулося. Спільно допомогти правоохоронним органам, допомогти поліції для того, щоб зло було покаране», — цитує Президента його прес-служба.
Від імені Сполучених Штатів притягнути до відповідальності винних у загибелі української активістки закликала Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Марі Йованович. На офіційній сторінці у Twitter Посольства США в Україні зокрема вміщено таке звернення посла: «Від імені уряду США й американського народу висловлюю свої найглибші співчуття родині й друзям Катерини Гандзюк. Ми вкотре закликаємо українську владу притягнути злочинців до відповідальності, включно з замовниками».
«Вкрай засмучена звісткою про смерть Катерини Гандзюк. Вона з мужністю та гідністю боролася зі своїми жахливими ранами. Важливо, щоб особи, відповідальні за цю страшну атаку, були притягнуті до відповідальності», — так відгукнулася у Twitter на сумну звістку Надзвичайний і Повноважний Посол Великої Британії в Україні Джудіт Гоф.
Глибокий жаль та вимогу покарати винних висловив Єврокомісар із питань європейської політики сусідства та розширення Йоганнес Ган. «Я дуже засмучений новиною про смерть надзвичайно хороброї Катерини Гандзюк. Напади на громадських активістів є неприпустимими. Винні в цьому огидному злочині мають бути притягнуті до відповідальності. Мої думки зараз із її родиною та друзями», — написав Йоганнес Ган у Twitter.
«Якщо не зможемо закінчити те, що робила Катерина Гандзюк, то точно нічого не зможемо», — вважає міністр закордонних справ України Павло Клімкін. «Справа не лише в правоохоронних органах. Справа в нас і в тому, що ми робимо, аби таке жахіття не просто не трапилось, а навіть не можна було уявити. Це буде їй найкращою даниною, а не просто багато слів», — прокоментував міністр у Twitter.