Погоджувальна рада

На початку погоджувальної ради лідерів депутатських фракцій і груп та голів парламентських комітетів Голова Верховної Ради України Андрій Парубій закликав знайти замовників і покарати винних у справі посягання на життя громадського активіста, радника міського голови Херсона Катерини Гандзюк, котра у неділю померла в опіковому відділенні клінічної лікарні Києва № 2. К. Гандзюк 31 липня облили концентрованою сірчаною кислотою на подвір’ї власного будинку.

Перед погоджувальною радою група народних депутатів (на знімку) вимагала від глави парламенту розглянути першим питання про створення у Верховній Раді Тимчасової слідчої комісії для розслідування обставин цієї резонансної справи. Під час погоджувальної ради група молодих депутатів стояли за спинами головуючих з плакатами із вимогами знайти замовників замаху на К. Гандзюк.
«Безкарність породжує більше зло! Смерть Катерини не має лишитися непокараною. Закликаю правоохоронні органи якомога швидше встановити всіх виконавців і замовників цього злочину», — заявив А. Парубій і додав: «Переконаний, що і парламент повинен активно включитися у розслідування цієї резонансної справи».
Голова Верховної Ради України доручив профільним комітетам парламенту заслухати звіт правоохоронців щодо стану розслідування резонансної справи і висловив співчуття рідним і друзям Катерини.
«У першу чергу слідство має дати відповідь на запитання, хто винен у смерті Катерини Гандзюк», — наголосила, у свою чергу, і Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко. Вона підтримала ініціативу створення ТСК щодо розслідування замаху на громадську активістку. «Важливо, що вже визнані ті, хто вчинив цей злочин. Тепер силові структури мають докласти максимум зусиль, щоб знайти замовника. Безвідповідальність часто провокує нові злочини», — сказала І. Геращенко.
План парламенту на нинішній пленарний тиждень: у вівторок пропонується розпочати роботу з блоку питань безпеки та оборони, зокрема розглянути чотири альтернативні проекти закону про розмінування, що дасть змогу розпочати процес розмінування окупованих територій та після окупації. Другий блок — питання аграрної політики, шість законопроектів, серед яких є і необхідні для виконання Угоди про асоціацію з ЄС. У середу — як зазвичай питання ратифікації, на четвер — пропонується винести, зокрема, проект закону про публічні закупівлі, який не встигли розглянути попереднього пленарного тижня, і якщо будуть підготовлені профільним комітетом, — зміни до Податкового кодексу, що є важливим для підготовки Держбюджету-2019. «Цього року сподіваємося вийти на прийняття бюджету швидше, можливо, до кінця листопада», — заявив на погоджувальній раді лідерів депутатських фракцій і груп та голів парламентських комітетів Голова Верховної Ради України Андрій Парубій. Глава парламенту також закликав профільний комітет прискорити розгляд законопроекту про внесення змін до Конституції України щодо перейменування Дніпропетровської та Кіровоградської областей.
Ініціативу створення ТСК на погоджувальній раді підтримали більшість депутатів. Лідер фракції «Блоку Петра Порошенка» Артур Герасимов заявив, що фракція вимагає від Національної поліції використати всі наявні ресурси для завершення у найкоротші терміни розслідування вбивства громадської активістки Катерини Гандзюк. «Окрім цього, ми пропонуємо заслухати на засіданні профільного комітету керівників відповідних силових органів та отримати інформацію, — сказав А. Герасимов. — За результатами заслуховування ухвалити рішення щодо створення Тимчасової слідчої комісії. Наша фракція готова делегувати своїх представників до цієї слідчої комісії».
Фракція «Народний фронт», як і все суспільство, очікує від СБУ відповіді, хто є замовником вбивства громадської активістки Катерини Гандзюк, наголосив керівник фракції «Народний фронт» Максим Бурбак. Парламентарій підкреслив, що за рішенням прокуратури робота з виявлення замовників виділена в окреме провадження, яке передано до Служби безпеки України.
Підсумовуючи чотири роки роботи парламенту, Максим Бурбак наголосив, що нинішнє скликання Верховної Ради увійде в історію своїми здобутками. «Бо це парламент небувалих, стратегічно важливих реформ. Ми зробили їх в умовах жахливих викликів. Попри російське вторгнення, попри розграбовану Януковичем країну — парламент згуртувався навколо реформ. Усі ми, весь український народ, згуртувалися навколо війни за незалежність», — підкреслив лідер фракції. Парламентарій також відзначив закони про збільшення україномовного контенту на телебаченні та радіо.

Де людям взяти гроші на газ?

Співголова фракції «Опозиційного блоку» Юрій Бойко закликав до завершення розслідування всіх резонансних злочинів, щоб знайти їх замовників, запевнивши, що фракція візьме участь у роботі ТСК. «Ми наполягаємо, щоб керівники правоохоронних органів замість взаємних звинувачень прийшли до парламенту і розповіли, як вони розслідуватимуть ці злочини», -сказав парламентарій. Фракція Опоблоку також наполягає на втручанні парламенту в ситуацію із зростанням тарифів на газ і опалення. Фракція підготувала законопроект щодо граничного рівня економічно обгрунтованої ціни на газ для населення і закликала депутатів підтримати цей законопроект.
«Для більшості людей нова ціна на газ — це фактично не підйомна ціна», — заявив лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко. Політик стверджував, що ціна на газ піднімається не на 23%, а поетапно зросте на майже 78% до 12 з гаком тисяч гривень за тисячу кубометрів газу. Тим часом зростання зарплат, пенсій та соціальних виплат є мінімальним і його «з’їдають» інфляція та тарифи. За словами Ляшка, три мільйони домогосподарств за новими правилами позбавили субсидій. Фракція Радикальної партії ініціювала ще минулого не пленарного тижня скликання позачергового засідання парламенту і прийняття рішення про мораторій на зростання цін на газ та тарифів на житлово-комунальні послуги. Минулої середи команда Радикальної партії провела акцію протесту біля Кабінету Міністрів, однак влада не почула. «Де українцям взяти гроші на газ, коли не піднімається зарплата, а ціни на газ зростають? — запитав Олег Ляшко. — Політика влади прирікає українців на те, що або заплатити за газ і не купити ліки, або придбати ліки і сидіти в холодній хаті». Вимоги радикалів — встановлення справедливої ціни на газ, комуналку, державне регулювання цін на ліки, продукти першої необхідності — молоко, м’ясо, сир.
Жодна слідча комісія у Верховній Раді ще не досягла результату, бо досі немає закону про ТСК і реальних повноважень у таких комісій, зауважив народний депутат України Валерій Писаренко (ДГ «Відродження»). Парламентарій закликав ухвалити закон про слідчі комісії, а також прийняти ініційований депутатською групою «Відродження» законопроект про проведення аудиту тарифів. За словами депутата, в окремих регіонах уже виявлено безпідставне зростання тарифів на місцевому рівні до 70%. Друга ініціатива — зобов’язати Кабінет Міністрів розглянути план використання газу власного видобутку для задоволення потреб населення.
Євген Рибчинський (ДГ «Воля народу») підтримав ідею створення ТСК для розслідування замаху на Катерину Гандзюк, водночас відзначивши, що досі не сказано, хто дав наказ вбити Георгія Гонгадзе, Павла Шеремета, проводити розстріли на Майдані. Політик закликав, щоб Держбюджет-2019 відповідав потребам людей, а не став бюджетом ще більшого «затягування пасків», а також закликав ухвалити до кінця року закон про мови.
Лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк висловив думку, що напади на громадських активістів є елементом боротьби з інакомислячими, котрі виступають проти кланової економіки, залякуванням людей. Парламентарій нагадав, що набув чинності закон про ринок газу, і міста розпочинають закупляти газ на тендерах. «Однак олігархи через свої облгази блокують проведення торгів, де можна придбати газ за значно меншою ціною, через що багато українських міст досі залишаються без тепла», — стверджував О. Березюк. Серед вимог фракції — також ухвалення закону про податок на виведений акциз, зниження акцизу на авто з іноземними номерами.
Нинішнього року скоєно 54 замахи на громадських активістів, більшість із яких досі не розслідувані, заявила лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко. За її словами, максимальна ціна на український газ має становити не більше 90 доларів за тисячу кубометрів. Політик нагадала, що 130 місцевих рад — обласних, районних, міських — проголосували проти підвищення ціни на газ та прийняли звернення до Президента, у більш як 200 населених пунктах відбулися протестні акції.

З 1 січня зростуть зарплати

Віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко повідомив, що цього року доходи до місцевих бюджетів та бюджету розвитку становитимуть 230 мільярдів гривень. Г. Зубко подякував парламенту за підтримку урядових законів, проекту Дежбюджету-2019 у першому читанні й закликав прийняти зміни до Податкового кодексу (реєстр. № 9260), які необхідно схвалити перед бюджетом. Віце-прем’єр нагадав, що з 1 січня буде підвищено пенсії військовим, зарплати вчителям, збільшено фінансування фонду енергоефективності. Військові на передовій з 1 січня отримають підвищену зарплату — від 10 тисяч гривень і вище. До того ж урядовець зауважив, що в 2019 році Україна має виплатити 400 мільярдів боргів, накопичених за попередні роки, а тому парламент має вчасно ухвалити бюджет, щоб у т. ч. і виконати зобов’язання перед міжнародними партнерами. Щодо зростання тарифів на газ — позиція уряду, за словами Г. Зубка, така: через систему субсидій, фонди енергоефективності, «теплі кредити» зменшувати не тарифи на газ, а рахунки людей за комунальні послуги. Г. Зубко також наголосив, що проект Держбюджету на 2019 рік необхідно розглянути до 1 грудня.
Бюджетний комітет у середу розгляне проект змін до проекту бюджету, яким передбачається збільшити фонд оплати праці для ЦВК, повідомив перший заступник голови бюджетного комітету Василь Амельченко. Він також розповів, що до 3 листопада уряд мав подати доопрацьований до другого читання, однак наразі даний законопроект до парламенту ще не подано.
Секретар Комітету з питань запобігання та протидії корупції Ігор Попов повідомив, що антикорупційний комітет планує на своєму засіданні обговорити інформацію, поширену в ЗМІ, щодо використання негласних слідчих дій НАБУ, зокрема, щодо єврейської громади.
Голова Комітету з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець запитала: а чи мала би Катерина Гандзюк шанс вижити, якби лікувалася в опіковому центрі у Бостоні, де врятували українську дівчинку Настю Овчар? За словами Богомолець, на лікування хворих у вітчизняних опікових центрах виділяються мізерні кошти. Парламентарій вкотре наголосила на потребі схвалення закону про загальнообов’язкове медичне страхування.
Перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Сергій Каплін нагадав: 21-й день шахтарі об’єднання «Лисичанськвугілля» не піднімаються на поверхню, вимагаючи виплатити заборгованість у зарплаті, перебуваючи у жахливих умовах. Кількох шахтарів уже госпіталізовано. Сергій Каплін продемонстрував саморобне взуття шахтарів — із ганчірок, із пляшок, у якому вони ходять на роботу. Парламентарій заявив, що було дано доручення Мінфіну про перерахунок 300 мільйонів гривень на погашення заборгованості із зарплати шахтарям, однак його не виконано.

Не допустити фейкові вибори

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко закликала колег-депутатів підтримати законопроект щодо гуманітарного розмінування на Донбасі. «Це ключовий гуманітарний виклик для Донбасу, адже щодня гинуть діти, жінки, цивільні та військові», — сказала парламентарій і нагадала, що 30 жовтня відбулося засідання Ради безпеки ООН, де розглядалось питання фейкових виборів на Донбасі. «Ці фейкові вибори засудили Радбез ООН, країни Великої сімки, ЄС та США. Український парламент вимагає від фейкових республік та кремлівських кураторів скасувати цей кремлівський сценарій і не проводити жодних виборів 11 листопада», — зауважила І. Геращенко. Крім того, політик закликала якнайшвидше прийняти рішення щодо створення Міністерства ветеранів. «Нам треба комплексно вирішувати питання тих, хто повертається з фронту. В тому числі, їх психологічної реабілітації», — сказала І. Геращенко.
Міжнародна підтримка України свідчить про потужну роботу Президента та парламенту в проведенні реформ в країні, наголосила представник Президента України у Верховній Раді Ірина Луценко. «Це і розгляд на засіданні Ради безпеки ООН питання про незаконні вибори в ОРДЛО; засудження ескалації в Азовському морі; недопущення представників РФ в ПАРЄ. А також приїзд Ангели Меркель до Києва, яка наполягає на посиленні санкцій проти РФ за анексію Криму та продовження агресії на Донбасі, — зауважила парламентарій. — Це зустріч Президента України Петра Порошенка з Президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом, який засудив ситуацію в Азовському морі й готовий долучитися до підтримки наших кримських татар і визволення політичних в’язнів. Ця міжнародна підтримка означає потужну роботу Президента України, а також парламенту по проведенню реформ в країні».

Темні сили не зашкодять

Голова Верховної Ради також нагадав, що в суботу була підписана важлива, історична угода між Державою Україна та Вселенською Патріархією щодо надання Томосу — автокефалії Українській православній церкві. «З Божою поміччю ми йдемо до нашої вікової мети — створення єдиної помісної Української православної церкви. Підписана угода дає впевненість сподіватись, що вже до кінця листопада буде проведено Всеукраїнський об’єднавчий архієрейський собор і жодні темні сили вже не зможуть зупинити цей процес», — сказав Андрій Парубій.

Юліана ШЕВЧУК.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Більше фото тут - www.golos.com.ua