Як селянське здоров’я бережемо

У клінічній лікарні імені Карабелеша, що в Херсоні, пацієнти-городяни тихо заздрять «колегам», що приїхали лікуватися до стаціонару з приміського Білозерського району. І є з чого: харчування тут зазвичай біднувате — супи та каші. Але в їдальні пацієнта обов’язково питають, чи він, бува, не з села Музиківки, Східного або Загорянівки. А почувши ствердну відповідь, негайно додають до пісної каші добрячий шматок тушкованого м’яса чи соковиту котлету. За що ж їм такі «привілеї»?

Приварок до пісної каші

Ось що каже головний лікар клінічної лікарні імені Карабелеша Алла Малицька:
— За медикаменти та харчування сільські пацієнти ще недавно платили з власної кишені — адже міська скарбничка їх утримання не фінансувала. Все змінилося, коли Музиківка, Східне та Загорянівка створили об’єднану територіальну громаду. Вона відмовилася від обслуговування у районній лікарні Білозерки, вважаючи за краще сплачувати за спеціалізовані послуги трьом клінічним лікарням міста. У нас, приміром, їх приймають хірурги, терапевти, фахівці з судинної хірургії та інсультів, причому жодних медикаментів пацієнтам купувати не треба — за все справно сплачує бюджет громади. Зокрема й за харчування: на нього ОТГ виділяє по двадцять гривень на день, тоді як у міському бюджеті на це передбачено менше восьми гривень. Не дивно, що сільські пацієнти можуть харчуватися поживніше, ніж міські.

Економити на хворих не годиться

Голова Музиківської ОТГ Олександр Лейбзон зазначає, що додаткові кошти на харчування земляків у лікарнях Херсона — то не «комплімент», а простий економічний розрахунок.
— Родичі містян завжди можуть провідати пацієнта із щоденною «пайкою». А з села до міста із клунками не наїздишся: автобус оплачувати дорожче, ніж нормальне харчування безпосередньо у Херсоні. З цих міркувань ми й додали лікарням коштів на продукти — селяни не проти додаткових витрат, та й економити на хворих узагалі не годиться. Адже здоров’я людське — то найдорожчий скарб, — розповів Олександр Арнольдович.
Власне, чотири тисячі мешканців сіл, які входять до Музиківської об’єднаної територіальної громади, секрет «привілейованої» котлети знають і новим медичним сервісом цілком задоволені. Хоча й коштує він пристойно: тільки нинішнього року — понад два мільйони гривень. Але на здоров’ї, як відомо, економити не годиться. До того же, стаціонари обласного центру не тільки приймають тих хворих, котрі потребують шпиталізації. У села ОТГ регулярно виїжджають цілі лікарські бригади, часом навіть з апаратурою ультразвукової діагностики — планово обстежують дітей та дорослих, за необхідності призначають амбулаторне лікування чи профілактику. Одне слово, небо і земля порівняно із тим, що було раніше.

Херсон.