Виставка з такою назвою відкрилася вчора у Верховній Раді. Присвячена вона Станіславу Вінцензу — польському письменнику та філософу, який народився в Україні. «Усе своє життя він віддав українцям, яких дуже любив», — наголосив, відкриваючи експозицію, голова парламентського Комітету з питань культури та духовності Микола Княжицький. За його словами, С. Вінценз був польським патріотом, який постійно акцентував увагу на важливості співпраці між поляками та українцями. «Пошук міжнаціонального миру між представниками всіх народів став головною метою його життя», — наголосив М. Княжицький.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності Микола Княжицький, Віце-маршалок Сейму Республіки Польща Беата Мазурек, народний депутат України Оксана Юринець.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Станіслав Вінценз створив український епос «На високій полонині». Цю чотиритомну працю називають «Іліадою та одіссеєю гуцулів», адже в ній уперше було зібрано легенди та міфи, перекази та історію Гуцульщини. Ніхто глибше не описав цей край. Коли С. Вінценз втікав через гори від радянської окупації, то єдине, що взяв із собою, — оцей рукопис опису життя гуцулів.
Однак світові він відомий не тільки завдяки цьому. Після своєї втечі від радянської тюрми, він написав блискучу книжку «Діалоги з совєтами». На думку М. Княжицького, насправді в ній ведеться діалог між представниками двох різних цивілізацій — європейської, до якої тоді належали і українці, і поляки, і багато інших народів, та радянської, ленінсько-сталінської, або антилюдської. Саме від неї він втікав, але довелося зустрітися з іншою антилюдською цивілізацією — гітлерівською.
В Угорщині С. Вінценз із родиною врятував від переслідувань багатьох євреїв і тому був визнаний праведником світу. Він не міг жити в комуністичній Польщі, тому жив у Франції, а потім у Швейцарії. До нього, як до Платона, приїжджали по пораду молоді поляки, які тоді жили в непростих умовах. У цьому контексті 
М. Княжицький висловив особливу подяку за те, що тепер і українці зможуть більше дізнатися про цю людину.
Так збіглося, що саме вчора у Верховній Раді відбувалася зустріч представників групи з міжпарламентських зв’язків польського та українського законодавчих органів влади. Віце-маршалок Cейму Республіки Польща, голова польсько-української групи Сенату та Сейму Республіки Польща Беата Мазурек наголосила на тому, що Станіслав Вінценз — це особистість величного формату, а його роботи об’єднують багато галузей науки та мистецтва, за що він і здобув визнання серед літературознавців, етнологів, антропологів. Співголова україно-польської групи дружби народний депутат Оксана Юринець акцентувала увагу на важливості спілкування, через яке приходить розуміння того, що в «єдності наша сила, добробут та перемога».
Автор «Діалогу про долю й душу» літературознавець, викладач Інституту польської філології Вроцлавського університету Анджей Хороший поінформував, що виставка вже об’їздила багато польських міст і побувала в низці польських вузів. Однак українська версія набагато краща, каже фахівець. Створено експозицію в 2014 році на основі архівних документів та світлин. Особливого забарвлення додають знімки, зроблені в 1944 році на Гуцульщині італійським фотографом Л. Чіпріані. С. Вінцез приймав його в себе вдома, показував улюблені краєвиди та знайомив із сусідами. Виставка має характер біографічної повісті, яку продемонстровано на такому образному тлі. Глибини додають свідчення рідних та друзів письменника.
Відкриття експозиції зібрало чимало зацікавлених. Так, сюди завітали представники міжфракційного об’єднання «Рівні можливості». Його співголова Марія Іонова особливо відзначила той факт, що подія зібрала українських та польських парламентаріїв разом. Відзначивши візит Віце-маршалка Сейму Республіки Польща, вона наголосила на важливості цієї події, що відбувається «на тлі проблематики наших деяких історичних сторінок». «Це якраз той приклад, який засвідчує, що в нас є спільна позитивна історія, яка нас не роз’єднує, а об’єднує», — підкреслила М. Іонова.
Виставка відбулась за сприяння Комітету з питань культури та духовності та його голови Миколи Княжицького. Він, у свою чергу, подякував за допомогу організаторам — ГО «Всеукраїнський демократичний форум» та Інституту польської філології Вроцлавського університету. А також партнеру — компанії з польськими інвестиціями «Пластикс Україна». Експозиція діятиме в парламенті до кінця тижня, а далі мандруватиме Україною. Зрештою, вона зупиниться в селі Криворівня Верховинського району на Івано-Франківщині, де експонуватиметься на постійній основі.