Учора з нагоди Дня залізничника міністр інфраструктури Володимир Омелян, голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко та голова Комітету Верховної Ради з питань транспорту Ярослав Дубневич (на знімку) відкрили фотовиставку «Врятуємо вузькоколійки України». 

Експозиція присвячена сучасному стану трьох вузькоколійних залізниць України з пасажирським рухом: «Антонівка—Зарічне» в Рівненській області, «Берегове—Хмільник—Виноградово» у Закарпатській області та «Рудниця—Гайворон—Голованівськ» у Вінницькій та Кіровоградській областях.
Оскільки вузькоколійки пролягають через місцевості, де автодороги перебувають у поганому стані, то вони залишаються важливим перевізником для місцевого населення. Крім того, збереження вузькоколійок у робочому стані може позитивно вплинути на розвиток туризму в цих регіонах. Зокрема, такі вузькоколійки активно використовують для розвитку туристичного бізнесу в Латвії та Польщі, адже там їх не тільки зберегли, а й перетворили на яскраві об’єкти на туристичній мапі.
«Вузькоколійки не тільки сполучають між собою невеличкі містечка України, а й мають культурну та туристичну цінність. Дуже радий, що саме така виставка відкривається в стінах українського парламенту», — сказав В. Омелян та зауважив, що повага до традицій та історії української залізниці не заперечує необхідності її реформування, чому сприятиме ухвалення нового закону про залізничний транспорт України, що відкриє колії для приватної тяги.
Фотовиставка працюватиме до 9 листопада в кулуарах першого поверху будинку Верховної Ради України (вул. М. Грушевського, 5).

Вл. інф.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.