Новоміська об’єднана громада отримала грант Євросоюзу під нестандартний туристичний проект COWBOYky

В Україні не бракує нестандартних туристичних проектів, однак мало кому вдається знайти серйозні кошти для їх втілення. Новоміська об’єднана громада Львівської області не тільки створила дуже незвичний туристичний етнопроект, який назвала «COWBOYky: Український дикий захід», а й зуміла отримати на його реалізацію кругленьку суму — 900000 євро. Кошти Новому Місту виділяють на створення своєрідного технопарку під туристичний проект. Тобто на підведення до певної ділянки всіх необхідних комунікацій: світла, газу, каналізації, води тощо, а також на розробку відповідної технічної документації. Це має істотно полегшити роботу інвестору, швидше за все, готельєру, який згодом прийде на цю ділянку. Також кошти можна витрачати на створення туристичних атракцій.

Сам проект заслуговує окремого призу за креативність. У селі Грабівниця Старосамбірського району новомістяни планують збудувати туристичне містечко, стилізоване під ковбойський Дикий Захід, але з українською бойківською автентикою. У цьому містечку туристи зможуть проїхатися не лише на конях та бричках (на знімку), а й на ковбойському міні-поїзді. На базі цього містечка хочуть розвивати кінний, пішохідний, велосипедний та гастрономічний туризм. Туристів возитимуть на сироварню, пасіку, в парники, пекарню, сушарню для овочів і фруктів, майстерню морозива тощо. Усі підприємства цього маршруту, насамперед сироварня та пекарня, мають бути не звичайними, а бойківськими, автентичними.
«Проект реалізується в межах ініціативи «Мери за економічне зростання», — розповідає голова Новоміської ОТГ Петро Куляс. — Це нова ініціатива Європейського Союзу, що розпочала роботу в січні 2017 року в рамках Східного партнерства. Євросоюз виділяє на впровадження нашого проекту 900 тисяч євро, а ще 100 тисяч євро має додати сільська рада Нового Міста. Проте ми необов’язково маємо платити живими грошима. Нашим внеском може стати земельна ділянка чи якісь роботи на цю суму».
Метою таких серйозних інвестицій європейців є пожвавлення «напівдепресивних» гірських територій насамперед за допомогою розвитку малого бізнесу.
«Нам вдалося отримати таке серйозне фінансування тільки тому, що Нове Місто об’єдналося з довколишніми селами у громаду, — зазначає керівник проекту «COWBOYky: Український дикий захід» Ігор Назар. — Бо об’єднана громада має незрівнянно більше можливостей, ніж звичайна сільрада. Насамперед ОТГ має набагато більше вільних земельних ділянок, які можуть бути цікаві інвестору, і набагато більше власних коштів для співфінансування. А найголовніше: сам факт, що люди об’єдналися у громаду, свідчить про їхню активність. Це дуже важливо для грантодавця».
На рахунки Новоміської громади вже надійшло 400 тисяч євро, частину з яких вже витрачено на організаційні роботи, розробку бренда та сайту www.cowboyky.in.ua. Ще 500 тисяч євро мають надійти частинами до 2021 року включно. До кінця року заповідними місцями Новоміської ОТГ планують провести перші туристичні групи, забезпечивши їм ночівлю в зелених садибах.
Реформа децентралізації влади може буквально врятувати занепадаючі села, стверджує керівник Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO Оксана Гарнець. Гроші для цього, як показує досвід Новоміської ОТГ, є. Треба лишень довести власну спроможність і бажання змінювати життя на краще.

Дмитро СИНЯК.
Фото Новоміської об’єднаної громади.