Учасники фестивалю, секретарі та активісти первинних організацій Національної спілки журналістів України, керівники засобів масової інформації області провели цьогоріч свій головний, уже шостий, форум на гостинній землі Бобринецького району.

На знімку: учасники фестивалю в селі Тарасівка у фермерському господарстві Миколи Панасюка.

Фото Віталія ЧЕРВОНЯКА.

Дводенна програма виявилася багатою на різноманітні заходи. У місцевій друкарні, серед старих друкарських верстатів, журналісти провели нараду з питань реформування комунальних ЗМІ та існування друкованих ЗМІ в Україні загалом. Серед основних проблем, які, на думку учасників, у часи гібридної війни фактично знищують українські газети, є абсолютно антидержавна політика керівництва «Укрпошти» щодо тарифів на доставку періодичної преси та його безвідповідальність перед своїми фінансовими партнерами — передплатниками, громадянами України стосовно забезпечення якісної, оплаченої наперед, доставки періодики. А віднедавна — ще й загроза українським пенсіонерам у доставці їм пенсійного забезпечення. А також — небажання уряду сприяти у розв’язанні цих та багатьох інших проблем, від яких залежить інформаційна безпека держави, забезпечення свободи слова та прав громадян (насамперед — малозабезпечених верств населення, які не мають доступу до кабельних та супутникових мереж, Інтернету) на інформацію. Йшлося також про відсутність державної політики щодо захисту прав таких громадян, державної підтримки ЗМІ, які нині виконують важливу соціальну місію. Наприклад — захист ЗМІ від монопольного невмотивованого фінансового впливу «Укрпошти», розв’язання проблеми із забезпеченням редакцій папером тощо.
Під час наради учасники фестивалю, враховуючи наведене, одноголосно підтримали пропозицію головного редактора ТОВ «Бобринецьке РВО «Новий день», заслуженого журналіста України Ігоря Леуса про звернення до Національної спілки журналістів України з вимогою зарахувати до числа «ворогів реформування» чи й загалом до «ворогів преси» генерального директора ПАТ «Укрпошта» Ігоря Смілянського та Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана.
У Бобринці журналісти також ознайомилися з роботою сільськогосподарського навчально-практичного комплексу профтехучилища № 32, коледжу Білоцерківського національного аграрного університету та ПрАТ «Бобринецька сільгосптехніка», відвідали фермерські господарства в селах Тарасівка і Златопілля. Мали нагоду поспілкуватися з хліборобами, їхніми керівниками, депутатами районної ради, на власні очі побачити здобутки, почути про наявні проблеми аграрного сектору.
Для учасників форуму провели екскурсії історичними місцями районного центру, пов’язаними з життям і діяльністю корифеїв українського театру Марка Кропивницького та братів Тобілевичів. Чимало цікавого з минулого степового краю вони дізналися в районному краєзнавчому музеї імені Миколи Смоленчука.
А на завершення отримали незабутнє враження від стародавніх автентичних українських народних пісень у виконанні народного фольклорного аматорського ансамблю «Свердлівчанка» з села Златопілля.
«Спілкуванню понад 30 журналістів та керівників ЗМІ області, передачі досвіду та напрацюванню шляхів розв’язання проблем, а також знайомству з визначними та історичними місцями, особливостями рідного краю, створенню нових інформаційних приводів та змістовному проведенню часу сприяли керівники фермерських господарств Володимир Івашина, Микола Панасюк, Сергій Німенко та Олексій Голубовський, сільський голова Златопілля Віктор Поліщук, голови Бобринецької районної ради Олена Гадемська й райдержадміністрації Олег Тертичний, начальник відділу культури РДА Лариса Гребень і, звичайно ж, краєзнавець та екскурсовод Любов Мельникова. За що ми їм безмежно вдячні, — підсумував результати форуму голова обласної організації НСЖУ Петро Мельник, вручивши всім причетним до події дипломи традиційного, вже VІ, фестивалю «Осінні зерна».
Естафету проведення «Осінніх зерен» прийняла редактор газети «Новгородківські вісті» Ольга Лісова.

Віталій МОСКАЛИК, лауреат обласної журналістської премії.