Регіон, де видано найбільше книг про історії населених пунктів — таке незвичне досягнення зафіксовано у Книзі рекордів України. Інформацію про це оприлюднено перед початком Фестивалю територіальних громад, що відбувся у залі обласної філармонії «Плеяда».

Голова Вінницької облради Анатолій Олійник (ліворуч) отримує диплом Книги рекордів України від представника проекту Володимира Козюка.

Фото автора.

Загалом 28 книг надруковано у рамках проекту «Моя Вінниччина». Ще дві вийдуть до кінця нинішнього року. Видання фінансують з бюджету області. Проект реалізують за підтримки обласної ради та облдержадміністрації за ініціативою місцевої письменницької організації. Він довготривалий, в області налічується майже півтори тисячі населених пунктів. Про кожен з них планують видати окрему книгу. До речі, презентують видання (по кілька одночасно) на Фестивалі територіальних громад за участю представників населених пунктів.
Редагував книги серії «Моя Вінниччина» знаний вінницький письменник Віктор Тимчук. Нещодавно його не стало. На честь майстра слова започаткували премію його імені. Ініціаторами стали обласне відділення Національної спілки письменників та обком профспілки працівників АПК. Першим лауреатом нової премії названо відомого вінницького поета Михайла Каменюка за книгу із серії «Моя Вінниччина» — «Івча: доля, історія, люди».
У першого лауреата цієї премії Михайла Каменюка сьогодні ювілей. У свій 70-й день народження він проводить незвичну акцію — даруватиме шанувальникам таланту книги з автографом — «Птах безодні. 100 поезій про кохання» та драматичну синтез-новелу «Танцівниця і поет».
Інформацію про це поширило громадське культурологічне об’єднання «Русалка Дністрова», яке очолює пан Михайло. Для тих, хто не матиме можливості прийти до приміщення обласного осередку Національної спілки письменників, де відбуватиметься акція, можна написати листа з проханням надіслати книгу. Адреса — Вінниця, вулиця Театральна, 52, офіс 205 (із зазначенням номера мобільного телефону).