За підозрою у вимаганні 95 тисяч гривень затримано голову Козятинської районної ради і його посередника — керівника малого приватного підприємства. Про це повідомив на брифінгу прокурор Вінницької області В’ячеслав Соколовий.
Прокуратурою області здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за частиною 3 статті 368 Кримінального кодексу за фактом вимагання неправомірної вигоди головою Козятинської районної ради. За словами прокурора, слідством встановлено, що голова райради, вступивши в змову з керівником малого приватного підприємства цього ж району, вимагав від суб’єктів господарювання неправомірну вигоду за те, що їм не створюватимуть перешкод у перевезенні новозбудованою дорогою в Козятині продукції Жежелівського каолінового заводу. За це необхідно було сплатити 95 тисяч гривень.
— Якщо проїзд новою дорогою заборонено великоваговим авто, то треба офіційно повідомити про це, а не давати дозвіл за винагороду, — каже В’ячеслав Соколовий. Він наголошує на тому, що фактично було створено умови для отримання хабара і, можливо, надалі це мало стати системою.
За словами прокурора, 45 тисяч гривень вилучили під час обшуку вдома в посередника. Обшук також проводився у службовому кабінеті голови райради працівниками управління захисту економіки та слідчими обласного управління Національної поліції. В’ячеслав Соколовий наголосив, що інформація фігурантів справи про нібито політичне замовлення не відповідає дійсності. За його словами, є реальний факт вимагання грошей. Йому дана правова оцінка. Одночасно розслідується ще одне кримінальне провадження за фактом розкрадання бюджетних коштів, в якому також фігурує підозрюваний посадовець.
Прокуратура вимагатиме обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою або внесення грошової застави в максимально можливому розмірі. 
Вчора, 16 листопада, Вінницький міський суд відмовив у задоволенні заяви адвоката щодо незаконності затримання свого підзахисного. «Коштів не знайшли, передачі грошей не встановлено, тобто факту безпосереднього вчинення злочину немає. Після цього затримувати, одягати кайданки не мали права. Достатньо було вручити клопотання про підозру і відпустити», — каже адвокат Михайло Гурба. Він уточнив, що рішення про обрання запобіжного заходу суд має прийняти до 7-ї ранку 17 листопада цього року.

Вінницька область.