У Верховній Раді відбулись тематичні зустрічі з питань застосування окремих норм законодавства в діяльності виконавчих апаратів місцевих рад. Ініціаторами зібрання виступили Комітети Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції, з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, а також апарат Верховної Ради за участю представників Національних агентств із питань державної служби та з питань запобігання корупції, Української асоціації районних і обласних рад, Асоціації міст України, проекту USAID ПУЛЬС.

Голова підкомітету з питань державної служби та служби в органах місцевого самоврядування Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Альона Шкрум, голова Національного агентства України з питань державної служби Костянтин Ващенко.

Фото з сайту https://nads.gov.ua

Відкриваючи зібрання, заступник голови Комітету з питань запобігання і протидії корупції Віктор Чумак підкреслив: «У питанні боротьби з корупцією 30 відсотків залежить від законодавства, 20 — від інших чинників і, найбільше, 50 відсотків — від політичної волі керівництва».
«В Україні розроблено одне з найкращих в Європі, а можливо, і в світі, законодавство для ефективної протидії корупції. Воно дає всі механізми інституціям, які сьогодні створені для запобігання корупції. Однак необхідна політична команда, яка візьме на себе зобов’язання реалізувати законодавчі приписи і зробити ефективною дію інституцій», — сказав депутат.
На думку першого заступника керівника апарату Верховної Ради Петра Боднара, корупція — це порушення верховенства права, демократичних засад, прав людини. Вона підриває основи соціальної справедливості і суспільної моралі. За його словами, Україна стала на шлях системної протидії і запобігання корупції, тому парламент визначив створення дієвого антикорупційного законодавства одним зі своїх пріоритетів. І вже схвалено низку прогресивних законів, завдяки яким створена і функціонує антикорупційна система.
П. Боднар зазначив також, що тепер необхідно здійснювати моніторинг і контроль ситуації, для цього створюються відповідні центральні органи і на місцях. «Однак маємо розуміти, що цей шлях буде довгим, доки з’явиться нова звичка, доки буде створено нову культуру і відповідальність буде однакова для всіх», — сказав він.
«На моє глибоке переконання, корупція — це головна біда нашої держави, і саме ви, представники місцевої влади, органів місцевого самоврядування і громадського суспільства, маєте стати інституціями, які втілюють ідеї подолання корупції по-справжньому, через себе, починають бути новою Україною, доброчесною і добропорядною», — зазначив перший заступник керівника апарату Верховної Ради. Він також наголосив на необхідності співпраці парламенту та місцевих органів влади.
Водночас, на думку голови підкомітету з питань державної служби та служби в органах місцевого самоврядування Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Альони Шкрум, для подолання корупції необхідно відділити державну службу від великої політики і великого бізнесу. І це має бути прописано у законодавстві. Вона поінформувала присутніх про те, які закони на-
працьовано з цією метою і що ще потрібно доопрацювати.

За повідомленням Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.