Відкритий університет Майдану, Пошта Майдану, АртМайдан, Бібліотека Майдану — далеко не повний перелік проектів і соціальних ініціатив, які з’явилися на барикадах восени 2013—взимку 2014-го. Їх «батьки» прагнули не лише об’єднати людей навколо високих ідей, а й навчити кожного досягати позитивних змін у суспільстві і власному житті.

 Активісти ГО «Новий Київський велотрек» на напівзруйнованому велодромі. 2014 рік.

Фото надане Володимиром МЕЛЬНИКОМ.

Тоді ж сформувався і громадський рух, який активісти назвали «Новий Київський велотрек». Його кістяком стали ветерани велоспорту і просто небайдужі люди, котрі вболівали за місто, що потерпало і, на жаль, потерпає від знищення парків, засмічення Дніпра, незаконної забудови. Активіст та юрист Володимир Мельник, який став співкоординатором та членом ради ГО, каже:
— Революція Гідності дала реальний шанс на порятунок і відновлення одного із найстаріших в Україні й Європі спортивних об’єктів. На той час велотрек, який у самому центрі столиці 106 років тому збудував власним коштом мешканець Києва Іван Біленко, і де він відкрив велопрокат, веломайстерню і веломагазин, проводив змагання, перебував у занедбаному стані. Останні змагання тут відбулися у 2004-му.
У 60-ті роки минулого століття на велодромі працювало сімнадцять спортивних товариств і одночасно тренувалося кілька сотень велосипедистів, тут починали свою кар’єру багато зірок, зокрема і шестикратний чемпіон СРСР Євгеній Присяженко. Під час підготовки до Олімпіади-80 Київський велотрек стає резервним спортивним об’єктом, який реконструюють, роблять доріжки із дорогої сибірської модрини.
Незважаючи на всі досягнення і той факт, що у 1998 році велодром, як унікальний об’єкт і оригінальний зразок рекреаційно-спортивної зони в умовах щільної міської забудови, отримує статус пам’ятки історії та архітектури, його територію віддали під житлову та офісну забудову. Від двогектарної території частинами поступово відрізають рівно половину. Сам велотрек перетворюється на будівельний майданчик, де складують матеріали і стоїть техніка. Замовник висотки по вулиці Богдана Хмельницького встигає зруйнувати 40 метрів віражу, вони тепер знаходяться під житловим будинком, який по факту залишається незаконною будовою з непогодженої документацією. Не даючи повністю зруйнувати велодром, спортсмени і мешканці сусідніх будинків буквально руками зупиняють будівельну техніку. Через суди активісти змогли позбавити фірму «Консоль» будівельної ліцензії і зупинити подальше руйнування велотреку.
Тепер перед ними постає нове, непросте завдання — повернути об’єкт у комунальну власність та відновити його роботу.
Знайти рішення допоміг Майдан. Не лише люди віддавали йому свій час, енергію, сили, гроші, а й «територія свободи» багато давала «своїм громадянам». Тут кожен день, як в університетській аудиторії, вчилися бути наполегливими, не боятися думати і діяти, досягати мети. Шукати шляхи до мрії.
Створена на хвилі Євромайдану активістами Олександром Пригуновим, Володимиром Мельником, Сергієм Кітом громадська ініціатива «Новий Київський велотрек» обростала ідеями й помічниками. Одним із них стала команда кандидата на посаду міського голови Віталія Кличка. Коли він обійме посаду, активісти отримають справді реальну підтримку проекту з відбудови велотреку. Володимир Мельник пригадує, як ранньої весни, Майдан ще тоді стояв в очікуванні виборів, члени ГО вирішили організувати толоку з прибирання сміття на велотреку. Розмістили інформацію в соцмережах, зібрали людей, а тодішній директор не пустив їх на територію й викликав міліцію.
Та Революція Гідності все-таки змінила людей, і то був останній прояв свавілля чиновника.
— В якусь мить 99 відсотків людей просто не вірили, що з наших старань щось вийде, — каже Володимир Мельник. — Але поступово наша ініціативна група підсилилася і завдяки активній позиції людей за півтора року Київрада ухвалює три відповідні рішення. Відбулося вісім судів, унаслідок яких майно об’єкта повертається у державну власність з наступною передачею у власність комунальну.
При міському голові було офіційно створено робочу групу, яка запропонувала концепцію реконструкції та розвитку велодрому — на базі Департаменту містобудування та архітектури КМДА вона пройшла три етапи громадських обговорень. А самі активісти беруть участь у всіх нарадах будівельників, у проектуванні, вони вносили пропозиції з облаштування територіального простору і контролювали хід робіт. Тоді ж стало зрозуміло, що відремонтувати окремо велотрек неможливо, необхідно реконструювати всю його територію між вулицями Хмельницького, Коцюбинського і Липинського.
— На одну зі своїх акцій ми запросили міністра культури Євгена Нищука, показали, скільки людей у нас збирається, що ми робимо, і протягом місяця Мінкульт повертає велотреку статус пам’ятки історії та архітектури, — зазначає Володимир Мельник.
Оновлений об’єкт для шанувальників спорту відкривають 20 травня минулого року. З того часу команда громадської ініціативи починає працювати на велотреці вже як менеджери об’єкта, а Володимир Мельник стає його директором.
— Зміст нашої концепції — перетворити велотрек на центр велосипедної культури, де також розвиваються всі можливі види спортивної активності, зокрема роликовий спорт, байк-поло, сучасне п’ятиборство, біг, — розповідає він. — А головне завдання — розвивати дитячу спортивну школу.
Відкрили її рівно рік тому — тепер сто юних спортсменів безплатно тренуються на полотні велотреку, взимку — в тренажерних залах.
За півтора року, відтоді, як запрацював спортивний об’єкт, тут вже відбулося 18 профільних велосипедних змагань і 26 з інших видів спорту. Київський велотрек, як найкращий бетонний велотрек у Європі, нещодавно приймав перші в своїй історії міжнародні спортивні змагання «Гран Прі Києва», на які приїхало й кілька діючих чемпіонів світу.
Та найважливіше те, що велодром став майданчиком, на якому пропагують здоровий спосіб життя, тут для дітей і дорослих відкривають двері у неймовірний світ спорту. А щоб цей світ став ближчим і зрозумілішим, на велотреці для школярів організовують екскурсії з можливістю самому проїхатися на справжньому трековому велосипеді, покази фільмів про спорт — «Велокіно», виставки раритетних велосипедів тощо.
А починалося все на Євромайдані