За показником ВВП на душу населення нас обійшла... Молдова

За три квартали цього року порівняно з таким же періодом торік зростання ВВП країни становило 3,8%. «Це — за дуже непростих умов, в яких розвивається Україна», — наголосив Петро Порошенко, виступаючи в жовтні на регіональному форумі Україна — Білорусь, що пройшов у білоруському Гомелі. Але відразу у діжку меду бухнув і добрячу ложку дьогтю, додавши, що це — лише проміжний результат, «поки що», адже до підсумків року треба зробити ще довгі три кроки, «пройти» цілий квартал.

Така дипломатичність була незайвою. По-перше, це рекордне зростання ВВП, що перевершило показники п’яти останніх років (починаючи з провального 2013-го), експерти пояснюють тим, що селяни раніше, ніж завжди, зібрали врожай основних сільгоспкультур, що трохи «підтягло» триквартальне ВВП угору. Окрім того, економісти говорять про сповільнення темпів зростання. Нещодавно, 4 жовтня, погіршив прогноз зростання економіки України Світовий банк (до 3,1% за підсумками року). Ще раніше це визнали в наших Нацбанку та Мінекономрозвитку. Загалом усі фахівці погіршують темпи зростання ВВП країни від 3,4 за рік до 2,9 і навіть до 2,5%. Але й найоптимістичніші цифри як реальні, так і прогнозні все ще дуже далекі від обіцяних урядом 4—5% зростання економіки, які ми мали б досягати протягом 2018—2020 років.
Які ж галузі працюють ефективно? А в яких — стагнація і падіння?
«Паротягами економіки» котрий рік поспіль залишаються будівництво й оптова та роздрібна торгівля.
Ще торік обсяги будівельних робіт зросли на фантастичні 26%, а цього року галузь за три квартали додала ще 5,4%. За дев’ять звітних місяців будівельники виконали робіт на 86,5 мільярда гривень.
У роздрібній торгівлі товарообіг за січень-вересень становив 659,7 млрд грн. У порівняних цінах це на 5,5% більше, ніж за торішні дев’ять місяців. Зрозуміло, що за грудень цей показник збільшиться відразу на два-три пункти. Споживчий попит стимулює постійне зростання заробітних плат. Зокрема, за три квартали року  порівняно з тим же періодом торік зарплати 
зросли майже на 26%!
На транспорті обсяги пасажирських перевезень не збільшуються, а вантажних — зменшуються.
Переробна промисловість за три квартали додала 1,6%, але в основному за рахунок консервної промисловості («плюс» майже 15%), виробництва шоколаду та кондитерських виробів (+12%), напоїв (+5,1%). Зате в усіх основних «підрозділах» галузі йде зменшення обсягів. Так, виробництво м’яса та м’ясних продуктів упало на 2,9%, олії та тваринних жирів — на 11,6, молочних продуктів — на 0,1, продуктів борошномельно-круп’яної промисловості — на 7,8, хліба і виробів із борошна — на 6,1%.
В економічно розвинутих країнах «локомотиви економічного зростання» — це, як правило, або сфера банківсько-фінансових послуг, або галузі промисловості, що продукують товари з високою доданою вартістю. Що дорожчу продукцію випускають підприємства, то вищий країна має Індекс промислової продукції (ІПП — це сума доданих вартостей у продукції всіх галузей промисловості країни). Що крутіше йде вгору ІПП, то вагоміший ВВП.
В Україні за січень-вересень порівняно з таким же періодом торік Індекс промислової продукції додав лише 1,8%, що менше, ніж у першій половині року, коли ІПП перевищив два відсотки.
Аналітики кажуть, що справи могли б бути ще гірші, якби не сплеск активності в деяких галузях. Так, у хімічній галузі Індекс промислової продукції становив 26,6%, зокрема у виробництві основної хімічної продукції, добрив і азотних сполук і взагалі — майже 55%!
Також одразу майже на 54 пункти (порівняно з минулим роком) стрибнув ІПП на підприємствах транспортного машинобудування, де виробляють залізничні локомотиви й рухомий склад. На вісім відсотків більше, ніж торік, випущено автотранспортних засобів, причепів і напівпричепів. Загалом ІПП у машинобудуванні становив +3,7%.
Також майже на чотири відсотки більше видобуто металевих руд, трохи більше, ніж торік, вугілля та деяких інших корисних копалин.
На думку експертів, також позитивно впливає на ІПП й те, що кон’юнктура на світових ринках дає змогу стабільно працювати металургійній галузі країни (на експорт іде трохи більше 40% її продукції).
Інші галузі промисловості або демонструють невелике падіння, як, скажімо, підприємства легпрому, де обсяги впали на три відсотки. Або спостерігається зростання, але дуже непомітне — на один-два пункти.
Чому так — теж зрозуміло. Стабільно працює гірничо-металургійний комплекс, — мають невеликі плюси й сектори машинобудування, що постачають обладнання та гірничу техніку на вугільні шахти та рудники і п’ять гірничо-збагачувальних комбінатів Кривбасу, й інші ГЗК південного Подніпров’я. Триває будівництво та потроху ремонтують інфраструктуру ЖКГ, — додали в обсягах трубопрокатні заводи Дніпровської області. А немає коштів на модернізацію підприємств хімічної промисловості — «лежать» заводи хіммашу («зім’ялося» до кількох цехів київське НВО «Більшовик», дві третини працівників скоротив Сумський завод імені Фрунзе й т. д.). Ледве дихає важке машинобудування — немає попиту на «хліб індустрії», як називають метал, тож не зростають обсяги виплавки чавуну і сталі та виробництва прокату...
Треба також додати, що показники рік до року далеко не завжди точно «оцінюють» стан справ у тих чи інших галузях. Наприклад, сильні показники хімічної промисловості насправді не надто тішить, бо ще десять років тому частка галузі в загальному обсязі промислової продукції країни становила вагомих 20%, але з того часу обсяги виробництва впали більш як удвічі! Заводи- виробники мінеральних добрив змушені працювати в умовах некоректної ринкової конкуренції, на очах втрачаючи внутрішній ринок збуту... Словом, імпульсу, який би запустив двигун економіки, поки що не видно.
Отже, проблема зростання  економіки полягає і в тому, що в загальному обсязі промислової продукції зменшилася питома вага колишніх наших локомотивів зростання — авіабудівної, ракетно-космічної та інших високотехнологічних галузей промисловості, важкого машинобудування, виробників сільгоспмашин і автопрому, які виробляли продукцію з високою доданою вартістю.
Тим часом, згідно з новим Звітом Міжнародного валютного фонду, за показником ВВП на душу населення нашу країну обійшла... Молдова, де цей показник уперше в історії виявився кращим, ніж у нас.