Учора в парламенті відбулося засідання, присвячене вшануванню пам’яті жертв Голодомору 1932—1933 років в Україні. У ньому взяли участь Перший Президент України Леонід Кравчук, народні депутати, представники Кабінету Міністрів, Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, предстоятелі церков та релігійних об’єднань. Також до засідання долучилися представники урядів та парламентів багатьох країн, дипломатичного корпусу, громадських організацій і ЗМІ. Учасників було так багато, що Голова Верховної Ради Андрій Парубій закликав гостей зайняти урядову та гостьову ложу в сесійній залі.

«Наша земля і наш народ упродовж останнього тисячоліття зазнали чимало лиха від різноманітних завойовників та поневолювачів, — зауважив у своєму виступі глава парламенту Андрій Парубій. — Але найбільшою трагедією для української нації став спланований і здійснений комуністичною радянською владою Голодомор». Він нагадав слова Вселенського Патріарха Варфоломія: Константинопольська церква спілкується з українцями «з тягарем на серці, у молитвах згадуючи про Голодомор». А. Парубій наголосив, що, за задумом, фізичне знищення великої частини народу і ментальні зміни характеру українців внаслідок фізичних страждань мали б упокорити їх вільний дух, стримати його в територіальних кордонах імперії і в духовному карцері «русского мира». Мовляв, у Кремлі добре пам’ятали визвольний здвиг Української революції 1917—1929 років і утворення Української держави та об’єднання всіх земель — від Галичини і Закарпаття до Кубані та Слобожанщини, від Криму та Причорномор’я до Полісся та Сіверщини — в цілісний єдиносутнісний організм. І лише незгода між українськими лідерами і багато соціальних протистоянь, нав’язаних ззовні, не дали змоги нам тоді втримати українську державність, не дали до кінця звершити віковічні мрії українців.
А. Парубій подякував парламентам та урядам усіх країн, які офіційно визнали Голодомор 1932—1933 років геноцидом українського народу. Нагадування про цю трагедію є обов’язковою складовою всіх міжнародних поїздок глави парламенту, запевнив він.
«Ми, українці, не дозволимо більше нікому нас знищувати і зневажати, не дамо забирати в України майбутнє, — підкреслив А. Парубій. — Ми нічого не забули і не забудемо. Наша відповідь озлобленій Москві: незалежній українській європейській державі — бути! Українській помісній православній церкві — бути! Закону про українську мову — бути! Із мільйонів запалених свічок пам’яті зродиться спопеляюче ворога полум’я української перемоги. Слава Україні!»

Фото  Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua