В Інституті електрозварювання імені Є. О. Патона НАН України 5—6 грудня відбудеться міжнародна конференція «Зварювання та споріднені технології — сьогодення і майбутнє», присвячена 100-річчю Національної академії наук України.
У межах зібрання планують обговорити доповіді вчених із різних країн про найважливіші результати, одержані останніми роками в згаданій галузі. Зокрема, йтиметься про технології, матеріали й обладнання для зварювання і споріднених процесів; зварні конструкції; неруйнівний контроль та діагностику; інженерію поверхні, спецелектрометалургію. Крім того, обговорюватимуть використання зварювання в медицині та проблеми екології зварювального виробництва.
Нагадаємо, що 17 жовтня уряд затвердив план заходів щодо реформування вітчизняної наукової сфери. Один з його пунктів передбачає підготовку пропозицій з удосконалення системи національних академій наук, невід’ємною частиною якої є академічні інститути. Виконавцями вказано Національну раду з питань розвитку науки і технологій, національну та галузеві академії наук (за згодою). Термін виконання — грудень 2018 року.
Крім того, документ передбачає «проведення державної атестації наукових установ та закладів вищої освіти в частині провадження ними наукової (науково-технічної) діяльності», за результатами якої буде ухвалено рішення щодо оптимізації мережі наукових установ.