Голова Верховної Ради України Андрій Парубій провів зустріч з Головою Національної Ради Парламенту Республіки Словенія Алоїзом Ковшцою (на знімку), який уперше перебуває в Україні. А. Парубій назвав важливим візит А. Ковшци саме в цей день, коли Україна вшановує 85-ту річницю великої трагедії. «Нам важливо, щоб у всьому світі знали про величину і глибину цієї трагедії, яка була в Україні», — підкреслив голова парламенту України.

А. Парубій подякував за підтримку України в такий важкий для нас час: «Агресія Росії і захист України — це фактично черговий етап утвердження нашої незалежності». Голова парламенту назвав «важливим знаком підтримки» позицію МЗС Словенії щодо виборів, які відбулись на території Луганської і Донецької областей, у так званих «ДНР» і «ЛНР». Він також подякував за підтримку Словенією України в міжнародних організаціях, засудження окупації Росією, за реабілітацію українських дітей.
Голова Верховної Ради висловився за щільнішу міжпарламентську співпрацю, налагодження взаємодії між групами дружби обох країн. «Сподіваюсь, що найближчим часом буде створено групу дружби між Словенією та Україною», — сказав він і висловив надію, що: «Словенський парламент, як і багато інших парламентів світу, також ухвалить рішення про визнання Голодомору геноцидом українського народу».
А. Парубій поінформував Голову Національної Ради Парламенту Словенії про реформи, що відбуваються в Україні, особливо в умовах війни на сході країни та окупації Криму, та висловився за необхідність жорсткої реакції світу на агресію, бо в іншому разі «зелені чоловічки з’являться в країнах Балтії та інших країнах». Він нагадав, що українці вболівали за Словенію під час її боротьби за незалежність: «З вас починався розпад соцтабору, а наша історія подібна. Українці, як і словенці, чекали тисячу років на свою незалежність. І Голодомор був влаштований для знищення українців. Тому такий важливий ваш візит сьогодні в день пам’яті жертв Голодомору».
Голова Верховної Ради наголосив на важливості співпраці у сфері безпеки, енергетики, інформаційної безпеки, інфраструктурних проектів, культури і туризму. «Обмін досвідом і знаннями показуватиме нові можливості розвитку і бізнесових відносин, — сказав він. — І міжпарламентські відносини — це гарний фундамент для розвитку відносин країн».
А. Парубій повідомив, що в червні наступного року планується форум за участю спікерів країн Балтії: Естонії, Латвії, Литви та Польщі, Грузії, Молдови з питань співробітництва, зокрема, у сфері безпеки, енергетики та кооперації в транзитних проектах. Він запросив словенську делегацію взяти участь у цьому форумі. «У нас величезний потенціал для співпраці», — сказав Голова Верховної Ради.
Своєю чергою, А. Ковшца подякував за нагоду бути в Києві в такий важливий час та наголосив, що його країна «чекала тисячу років, щоб мати власну державу і суверенітет». «Ми знаємо, що таке свобода, що таке суверенітет і що таке агресія. Ми боролися з багатьма країнами і віримо, що свобода однієї нації неможлива без свободи інших, — сказав він. — Коли якась країна зловживає демократією або незалежністю іншої країни, то це загрожує не лише тій країні, а й усьому світу».
Голова Національної Ради наголосив, що позиція Словенії щодо кордонів чітка і незмінна: «Кордони не мають змінюватись. Словенія виступає за демократію, але в межах країни без жодного втручання інших країн, та за підтримку всіх країн, що керуються прагненнями своїх громадян, і не підтримуватиме жодну агресію, жодні ворожі дії інших країн».
А. Ковшца висловився за активізацію також співпраці на рівні підприємців, бізнесменів і підтримав ідею обговорення важливих проблем країнами, що мають спільні кордони. Він також запросив Голову Верховної Ради відвідати Словенію з офіційним візитом.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.

Більше фото тут — www.golos.com.ua