Черговий виток збройної агресії РФ завдав шкоди і в економічно-фінансовій сфері. Учора котирування єврооблігацій України різко знижувалися в ціні на новинах про напад російських військових на українські кораблі в Керченській протоці і можливе введення в країні воєнного стану.
Крім того, спостерігалося й зниження курсу найбільш ліквідних акцій українських компаній, які торгують на зарубіжних майданчиках. Зокрема, акції Ferrexpo на Лондонській фондовій біржі за перші 20 хвилин торгів упали на 2,14 відсотка, повідомляє «Інтерфакс-Україна». Курс акцій МХП також знизився з відкриття на 0,94 відсотка. На Варшавській фондовій біржі в понеділок акції «Кернел» спочатку були стабільні, однак через 20 хвилин після відкриття просіли на 1,44 від-сотка.
Також учора незначно знизився курс гривні відносно долара. Аналітики прогнозують, що в разі введення воєнного стану можливий «психологічний» тиск на національну валюту через те, що люди прагнутимуть купити долари. Утім, чи вдасться фінансистам та політикам вгамувати ринок — покажуть найближчі дні.
Національний банк України вчора скликав голів правлінь найбільших банків з огляду на можливе запровадження в країні воєнного стану. На момент верстки номера новин про перебіг цього зібрання не надходило.
Раніше Голова Нацбанку Яків Смолій запевняв, що в разі запровадження воєнного стану робота банківської системи України порушена не буде.
Водночас у Міжнародному валютному фонді заявили, що продовжать співпрацю з Україною навіть в умовах воєнного стану. Про це повідомила прес-служба київського офісу МВФ. У Фонді зазначили, що в них є досвід співпраці із країнами, де було введено воєнний стан. Проте для цього необхідно, щоб був план реформ і щоб влада сприяла їх реалізації.