В окупованому РФ Криму порушили першу «кримінальну справу» за статтею про неповідомлення про злочин (ст. 205.6 КК) щодо кримського татарина за недонесення на брата своєї дружини, який нібито перебуває і воює в Сирії. Про це повідомляє громадська організація «КримSOS» з посиланням на адвоката Еміля Курбедінова.
«В обвинувачуваного у справі кілька разів проводили обшук, його допитували, справу порушено ФСБ зовсім нещодавно, ми ще не знаємо, яка доказова база», — розповів адвокат на засіданні громадської організації «Кримська солідарність». Еміль Курбедінов пообіцяв оприлюднити обставини справи після того, як вона потрапить у «суд».
«Сама стаття обурлива, за її допомогою намагаються тиснути на людей. І це дуже погана тенденція, що така «пробна куля» з’явилася в Криму. Тобто про все, що бачиш, якщо у тебе є підозра щодо сусіда чи навіть родича, ти маєш побігти у ФСБ і розповісти, інакше — кримінальна стаття», — зазначив Е. Курбедінов.
За його словами, перші обшуки у справі відбулися в травні 2016 року, було вилучено техніку. За словами правозахисниці Лілі Гемеджи, захист у рамках слідства подав низку клопотань про перевірку справжності переписки, яка лягла в основу обвинувачення, однак усі їх «слідство» відхилило. На думку Л. Гемеджи, до весни 2019 року справа потрапить до «суду».