У Чернігові Президент України Петро Порошенко представив нового голову Чернігівської обласної державної адміністрації Олександра Мисника. До сьогодні область мала на чолі виконавчої влади в.о. Юлію Свириденко, яка, треба відзначити, успішно справилася зі своїм завданням, зокрема і під час надзвичайної ситуації на військових складах під Ічнею.
Новий голова Чернігівської ОДА Олександр Мисник прийшов на цю посаду з Мени, де він очолював районну раду. На зустрічі Президента з керівниками обласних та районних структур, головами об’єднаних територіальних громад Чернігівщини він запевнив Президента, що виправдає його довіру.

 

Президент Петро Порошенко після відвідування Вознесенської церкви УПЦ КП поспілкувався з місцевими жителями селища Козелець на Чернігівщині.

А Президент говорив про кілька найважливіших для держави речей, зауваживши, що він прибув до Чернігова після відвідання 169-го навчального центру Збройних Сил України: «Ви пам’ятаєте, як у 2012 році хрест-навхрест там були забиті вікна, і саме це є символом тодішнього стану армії. А зараз ми армію відродили, і докази цього я побачив у Десні» (в цьому селищі розташований навчальний центр ЗСУ. — Авт.). Водночас він зазначив, що, проїхавши кількома селами та містами Чернігівщини, не побачив ознак паніки, на що розраховував ворог після введення воєнного стану.
Петро Порошенко чітко заявив, що команду стріляти по українських суднах біля Керченської протоки було отримано з Москви і вже тоді, коли наші кораблі вийшли з протоки та були у Чорному морі. Глава держави повідомив, що воєнний стан зовсім не означає обмеження прав і свобод громадян, але дає можливість передислокації частин ЗСУ для унеможливлення подальшого просування ворога на територію України. «Які частини і куди — не ваша, росіяни, справа», — сказав Президент. Водночас він зазначив, що буде укріплено та посилено, зокрема, й кордони Чернігівської області, яка межує з країною-агресором. «Область треба захищати, бо кордон з Росією не є кордоном дружби», — особливо наголосив Президент. Він зазначив, що нам відомо, як за 18 кілометрів від кордону агресор накопичує ударні військові формування.
Чернігівщина є одним із лідерів створення об’єднаних територіальних громад. Президент зазначив, що має бути знайдено можливість законодавчо забезпечити проведення чергових виборів в об’єднаних громадах, попри особливий правовий режим.
Петро Порошенко також казав про відновлення сільської медицини. Він нагадав, що Генеральна прокуратура повернула в бюджет 1,5 мільярда доларів, вкрадених у держави колишнім керівництвом. «Серед пріоритетів, на які їх має бути використано, — оборона країни, зокрема й будівництво гуртожитків для військовослужбовців-контрактників. Кошти було спрямовано також на сільську медицину», — зазначив Президент.
При цьому він висловив незадоволення, що із понад 500 ФАПів, на будівництво яких виділено кошти, реально будують заледве 90». За його словами, розвиток телемедицини дасть змогу у найвіддаленіших селах отримувати громадянам первинний діагноз та, за потреби, направлення до тієї чи іншої клініки.
«Нині запущено програму надання дозволу на пільгове розмитнення так званих євроблях. Ніхто не дасть більше пере-кривати вулиці або чинити безлади. Чому людина, пенсіонер, купуючи хліб чи ліки, податки платить, а їм дано можливість податки не платити? Це руйнація держави, і ніхто на це не піде. І це несправедливість по відношенню до чесних платників податків», — наголосив глава держави під час зустрічі з активом Чернігівської області.
Три архієреї української і російської церков сиділи в залі через прохід. Цікаво було б подивитися на останніх, коли Президент чітко сказав, що більше Українська держава не дасть керувати церковними справами іноземній державі, коли він наголошував, що, молячись за московського патріарха Кирила, священики моляться за російську владу та її армію, яка вбиває українців на Донбасі.
Багато і гостро говорив Президент про ситуацію щодо закриття сільських поштових відділень.
«Була президентська ініціатива виділити 500 мільйонів гривень «Укрпошті» для компенсації збитків. Не для того, щоб вони собі зарплати підвищували, не керівництву, а щоб забезпечити захист листонош, яких ви намагаєтеся вичавити з «Укрпошти». Ні, ми цього не дозволимо, і це наша з вами спільна боротьба», — заявив Петро Порошенко.
Президент додав, що має абсолютно чітку інформацію про ситуацію із закриттям сільських поштових відділень. «Закриті відділення пошти відновити», — наголосив Президент. Водночас він зазначив, що «це не просто відділення пошти, а зв’язок людини похилого віку з усім світом». «А вони — такі самі громадяни, мають право на захист», — зауважив Петро Порошенко та наголосив, «що коли кожна копійка платника податків на вагу золота в умовах воєнного стану», він вимагає знайти ресурс для забезпечення «Укрпошти».
«Не дати звільняти листонош. Дати їм нормальну зарплату. Не дати закривати відділення в сільській місцевості і не дати підвищити тариф на доставку пенсій пенсіонерам, бо вони не найзаможніші в державі і потребують нашого захисту», — сказав Президент.

Він доручив новопризначеному керівнику Чернігівської області Олександру Миснику (на знімку) проконтролювати вирішення цього питання. Та ось чи впорається він з цим завданням, якщо, попри рішучі протести й обласної ради, й адміністрації, й районних та сільських органів влади, генеральний директор «Укрпошти» Ігор Смілянський публічно в Чернігові заявляв: «Незважаючи ні на що, реформа продовжуватиметься!». Може, він послухається Президента?
Дозволю собі висловити припущення, що таки ні — адже на Чернігівщині ВЖЕ ЗАКРИТО понад 400 сільських поштових відділень і листонош УЖЕ звільнено. Відділення відновлять? Листонош повернуть? «Будем посмотреть», — як кажуть в Одесі, на батьківщині пана Смілянського.
А нині в багатьох селах області газети пересувні «лавки» привозять і кидають у магазинах — розбирайте, селяни, хто яку хоче! Оплати комунальних послуг, бува, чекають по дві-три години, поки приїде те пересувне відділення, а бува, й розходяться, не заплативши. Тепер з острахом чекають доставки пенсій. Передплата на газети різко впала. І це, до речі, також елемент отих кордонів з Росією, про які говорив у Чернігові Президент. Адже якщо люди десь у Янжулівці Семенівського чи Бириному Новгород-Сіверського районів не зможуть отримувати українські газети, не буде з нового року аналогового телебачення, а проводового радіо немає вже давно — інформацію якої країни вони отримуватимуть? Та ці питання із закордонних вояжів пану Смілянському не видно. Та й зарплата в 700 тисяч на місяць заважає думати про такі, з його точки зору, дрібниці.

Василь ЧЕПУРНИЙ.
Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).

Чернігів.