Народні депутати, урядовці та представники громадянського суспільства, які об’єдналися в громадську ініціативу «Мережа протидії російській агресії», обговорили пріоритетні заходи для захисту української незалежності в умовах ескалації російської збройної агресії.

Народні депутати, урядовці та представники громадянського суспільства, які об’єдналися в громадську ініціативу «Мережа протидії російській агресії», обговорили пріоритетні заходи для захисту української незалежності в умовах ескалації російської збройної агресії.
«Сьогоднішня ситуація ще небезпечніша, ніж була у 2014 році. Тоді ми розуміли, хто ворог і все суспільство об’єдналося довкола цього. Зараз же є загроза загрузнути у чварах та забути про справжнього ворога. Тому маємо захищати свій історичний вибір і не допустити дестабілізації», — зазначила під час обговорення віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе.
Під час обговорення необхідних заходів у міжнародно-безпековій сфері голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко (на знімку) 

підкреслила, що після того, як Росія здійснила акт збройної агресії проти України в Азовському морі, країни Євросоюзу та «Великої сімки» повинні запровадити нові жорсткі санкції, що сприятиме звільненню українських військових та припиненню подальшої дестабілізації.
Голова підкомітету Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Андрій Левус переконаний, що створення «Мережі протидії російській агресії» сприятиме консолідації суспільства задля захисту національної безпеки та суверенітету. «Ця ініціатива є державницькою і вона понад політикою. Ми прагнемо повернути в суспільно-політичний процес український порядок денний, який базується на усвідомленні того, що держава вище від партій, а національні інтереси вищі від політичних амбіцій», — зазначив він. На переконання народного депутата, Росія задіє весь арсенал інструментів, щоб до влади прийшли агенти Кремля, а Україна змінила євроатлантичний курс і повернулася до сфери впливу Росії. «Діючи гібридно, Росія не відмовиться від повномасштабної збройної агресії. Тож саме консолідація українського суспільства заради спротиву РФ та формування українського порядку денного є ключовим завданням», — вважає А. Левус.
Заступник голови Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики Сергій Висоцький зазначив, що з метою деокупації гуманітарної сфери ще потрібно ухвалити низку законопроектів та перенести ці законодавчі ініціативи в реальну площину. Він також висловив думку, що на тлі нинішніх загроз потрібна понадполітична консолідація суспільства. «Об’єднання суспільства, тих, кому держава та її інтереси важливіші від партійних чи меркантильних мотивів — єдиний шлях до протистояння російській агресії», — вважає він. Крім того, С. Висоцький переконаний, що також потрібно сформувати україноцентричний порядок денний, який включатиме реальний рух до НАТО, боротьбу з російською економічною окупацією та побудову українського світу.
Цю тезу підтримав публіцист Віталій Портніков, який вважає, що для успішного протистояння Росії найважливіше наповнити Україну саме українським змістом. «Якщо побудуємо Україну, то виконаємо всі завдання, що ставимо під час цієї зустрічі», — сказав він.
Експерт у галузі адвокації та боротьби з корупцією Ярослав Юрчишин наголосив на необхідності відкриття кінцевих власників ЗМІ, оскільки звільнення інформаційного простору від російського впливу — це один з пріоритетів для безпеки держави, а заступник керівника громадської організації «Вільні люди» Сергій Кузан звернув увагу на важливість нейтралізації діяльності російської агентури в Україні.
Учасники обговорення схвалили резолюцію із переліком першочергових завдань національної безпеки та оборони. Зокрема, йдеться про розширення санкцій проти Росії та ухвалення законопроектів, які дозволять реально обмежити діяльність російського бізнесу, замороження активів, які належать державі-агресору та її резидентам. Крім того, пропонується припинити діяльність засобів прокремлівської пропаганди в Україні, в тому числі шляхом застосування до них санкцій відповідно до норм чинного законодавства, а також запровадити кримінальну відповідальність за заперечення факту російської агресії, посилити відповідальність за державну зраду та розробити законодавство щодо протидії колабораціонізму.

Фото зі сторінки громадської організації «Вільні люди» у Фейсбуці.