Днями окупаційна Феміда, прикриваючи голу військову агресію Росії, терміново «під копірку» заарештувала на два місяці українських моряків, яких 25 листопада було взято в полон в акваторії Чорного моря. І хоча прокуратура анексованого Криму визнала членів екіпажів кораблів ВМС ЗСУ військовополоненими, їх судять за законами РФ та інкримінують «незаконний перетин державного кордону» (позбавлення волі терміном до 6 років).

Арешти українських військових моряків, узятих у полон російськими силовиками наприкінці минулого тижня в Чорному морі біля Керченської протоки, є незаконними, оскільки вони перебувають під захистом Женевської конвенції 1949 року, про що Київ повідомив міжнародних партнерів. «Українським військовослужбовцям, взятим у полон РФ, має бути гарантовано у належному обсязі медичну допомогу, не повинно бути на них фізичного й психологічного тиску і має бути забезпечено належну безпеку», — прокоментував ситуацію очільник МЗС України Павло Клімкін.
Міністр закордонних справ України повідомив у телеефірі «1+1», що російський адвокат Микола Полозов координуватиме роботу міжнародно-правової позиції групи адвокатів з метою звільнення захоплених ФСБ українських моряків біля берегів Криму.
Захоплених у Керченській протоці українських моряків відправили з анексованого Криму в Москву. Про це повідомила у Фейсбуці Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.
«Одержала інформацію від архієпископа Сімферопольського і Кримського УПЦ КП Климента. Він щойно вийшов з офісу так званого уповноваженого з прав людини в Криму Людмили Лубіної. Їй уже надійшло офіційне підтвердження від УФСБ, що всіх українських моряків, яких утримували в Сімферопольському СІЗО, відправили в Москву», — зазначила вона.
Також адвокат Полозов в інтерв’ю «Громадському» повідомив, що із СІЗО Сімферополя вивезли 21 українського моряка, ще трьох поранених українців вивезли з лікарні Керчі. При цьому він зазначив, що йому відомо про трьох поранених моряків, а не про шістьох, як заявляли ВМС України...
Міжнародний Комітет Червоного Хреста (МКЧХ) направив у Москву вимоги про надання допуску до захоплених 25 листопада в акваторії Чорного моря українських моряків, повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.
«Ми перебуваємо на постійному зв’язку з Червоним Хрестом. Він уже скерував у Москву вимогу про допуск до наших моряків, причому і фізичного допуску, і, звичайно, медичного допуску, оскільки ми не знаємо, який фізичний і психологічний тиск на них сьогодні чинять. Ми повинні отримати незалежну інформацію, не довіряючи Росії», — поінформував очільник вітчизняного МЗС на нараді в Президента України, присвяченій посиленню обороноздатності країни.
Крім того, за словами очільника українського зовнішньополітичного відомства, отримано інформацію, що російська сторона нині «робить спроби» перевести деяких українських моряків у московський слідчий ізолятор «Лефортово». «Наші консули готові до цього, оскільки у нас там є доступ. Звичайно, також активізували наших міжнародних партнерів для того, щоб вони разом з нами працювали задля одержання якнайшвидшого доступу до них», — додав П. Клімкін.
«Якщо українських військовополонених моряків перевезли в Москву, наші консули негайно вимагатимуть зустрічі з ними. Щоб надати, зокрема, морально-психологічну підтримку, показати, що Україна і світ вимагають їх негайного звільнення», — поінформувала у Фейсбуці Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко.
Європейський суд з прав людини виніс важливе рішення щодо взятих у полон українських моряків, повідомляє джерело InfoResist у Міністерстві юстиції.
Напередодні Україна звернулася до ЄСПЛ із заявою про застосування попередніх заходів щодо захоплених Росією моряків ВМС за Правилом 39 Регламенту Суду. Суд з прав людини задовольнив прохання України і зобов’язав Росію повідомити про місце перебування й про стан захоплених військових, забезпечити лікування поранених. Також суд зобов’язав Росію повернути всіх військових Україні. Однією з головних вимог було пояснити причини затримання українських військовослужбовців у територіальних водах Криму.

Актуально

Учора під час наради під головуванням Президента України щодо посилення обороноздатності Петро Порошенко наголосив: представники влади мають використовувати всі доступні можливості для звільнення український військових, які незаконно утримуються та перебувають у полоні Кремля.
Міністр оборони Степан Полторак повідомив, що відповідно до доручення глави держави щодо підтримки українських військових, забезпечення усім необхідним їхніх рідних і близьких їм виділили допомогу. «Сьогодні я підписав наказ про виділення матеріальної допомоги кожному нашому моряку у розмірі 50 тисяч гривень», — сказав він.
Петро Порошенко акцентував увагу на тому, що це має бути не остання допомога, і доручив забезпечити юридичну підтримку, а також можливість зв’язку полонених моряків з рідними. Петро Порошенко окремо зазначив, що в місцях проживання рідних полонених моряків кожен голова ОДА має нести особисту відповідальність за надання допомоги і піклування про родину.