У перший день грудня 1991 року українці підтвердили на Всеукраїнському референдумі схвалений Верховною Радою Акт проголошення незалежності України. Тоді громадянам було запропоновано відповісти лише на одне запитання: «Чи підтверджуєте ви Акт проголошення незалежності України?». Також бюлетень містив текст цього акта. Відповісти на це запитання можна було лише «Так» чи «Ні».

1 грудня 1991 року — Луцьк, Всеукраїнський референдум щодо проголошення незалежності України.

Фото ЦДКФФА імені Г. Пшеничного.

Підтримка незалежності нашої країни тоді сягнула безпрецедентних 90,32 відсотка голосів. Цифра особливо промовиста на тлі високої явки людей на голосування — 84,18 відсотка. Найбільше ідею незалежності підтримали на заході країни. Найнижчий показник дав Крим, проте й там «Так» сказали 54,19 відсотка громадян, а в Севастополі — 57,7 відсотка. Отож усі регіони чітко заявили, що прагнуть незалежності України від Москви.
Всеукраїнський референдум 1 грудня 1991 року визначив подальшу долю нашої країни. У 2016 році «Голос України» публікував інтерв’ю з першим Президентом Леонідом Кравчуком. Пригадуючи події, які відбувалися в грудні 1991-го, він наголошував, що Біловезької угоди не було б, якби на той час в Україні вже не пройшов референдум. А після його проведення керівники трьох тодішніх союзних республік — України, Білорусі та Російської Федерації — зібралися тільки для того, щоб вирішити «як бути з Радянським Союзом». Л. Кравчуку пропонували зробити спільну заяву про те, що робота над союзним договором зайшла в глухий кут та що необхідно продовжувати працювати над його варіантами. Але той мав потужний аргумент — у нас відбувся референдум і народ проголосував за незалежність. Це дозволило ставити питання руба і прийняти історичне рішення про те, що «Радянський Союз як суб’єкт міжнародного права і геополітична реальність припиняє своє існування».
І хоча в Москві до сьогодні хворобливо марять поверненням імперії, а Володимир Путін досі піддає сумнівам законність розпаду Радянського Союзу, ніхто й ніколи не зможе оскаржити волю українського народу, висловлену під час референдуму 1 грудня 1991 року.