Робоча поїздка Президента Петра Порошенка на Хмельниччину була короткою, але насиченою подіями. Насамперед зазначимо, що глава держави відвідав сім’ю одного із захоплених в російський полон українських моряків — двадцятиоднорічного Сергія Цибізова із Шепетівки. П. Порошенко назвав Сергія та його товаришів справжніми героями, які діяли під час нападу росіян у повній відповідності до вимог міжнародного законодавства. Тож наразі в них однозначний статус — військовополонені. Президент розповів родині, що мав чимало телефонних розмов із лідерами низки країн, в яких наголосив на важливості їхньої підтримки вимоги України про звільнення українських військовослужбовців та повернення незаконно захоплених кораблів. За його дорученням голова Хмельницької ОДА Вадим Лозовий постійно підтримуватиме зв’язок із родиною Сергія Цибізова та надаватиме необхідну допомогу.

На знімку: під час робочої поїздки до Хмельницького Президент Петро Порошенко зустрівся зі студентами та викладачами хмельницьких закладів вищої освіти.

Фото надано  прес-службою ОДА.

Також Президент відвідав родину ветерана АТО Олександра Дармороса. На початку 2015 року Олександр був мобілізований до лав Збройних Сил, а в березні наступного року під час виконання бойового завдання в районі селища Золоте на Луганщині підірвався на міні. Через поранення втратив ногу та зір. Спочатку йому рятували життя і відновлювали здоров’я українські медики, а потім він лікувався у США.
Наприкінці літа за відповідною державною програмою Олександр придбав недобудований будинок, а за кілька наступних місяців за допомогою волонтерів, друзів та за сприяння облдержадміністрації родина завершила в новій оселі ремонт. Тож Президент прийшов на своєрідне новосілля і, як годиться, приніс подарунок.
Після спільної молитви разом із військовими капеланами та прихожанами храму Всіх Святих землі Української Президент наголосив на важливості рішення Вселенського Патріарха про надання Томосу та подякував усім, хто підтримує помісну автокефальну православну церкву.
У Хмельницькому національному університеті П. Порошенко зустрівся зі студентами та викладачами закладів вищої освіти міста та говорив про реформування системи освіти.
На завершення Президент виступив на засіданні Ради регіонального розвитку Хмельниччини. Однією з важливих тем обговорення стали здобутки і проблеми реформи децентралізації. На думку глави держави, вона ще триває, але її результати вже відчутні. Адже якщо раніше бюджет між центром і громадами розподілявся у співвідношенні 70 до 30 відсотків, то тепер частка місцевих бюджетів зросла до 52 відсотків. «Гроші під час децентралізації даються для того, щоб максимально наблизити громаду до влади, людину — до прийняття рішень. Збільшення можливостей місцевого самоврядування добре ілюструє приклад Хмельниччини, де власні доходи місцевих бюджетів з 2014 року зросли майже в 2,6 разу, а доходи місцевих бюджетів з дотаціями і субвенціями — в 2,2 разу. Бюджет розвитку області збільшився в шість разів», — зазначив П. Порошенко та наголосив, що влада на місцях насамперед має захищати людей та забезпечувати випереджаюче зростання рівня життя.

Хмельницький.