Ще на початку року «Голос України» в статті «Пошкодував раз, потім заплатиш тричі» розповідав про те, що річка Хлинище — магістральний канал Прип’ятської осушувальної системи — через свою замуленість в останні роки створювала великі проблеми.

 

Такий вигляд мала заплава річки Хлинище 10 січня цього року... 

 

...а такий — 28 листопада.

 

Зокрема, минулої осені та зими вона на кілька місяців заливала тисячі гектарів сільгоспугідь, знищуючи посіви озимих зернових. Гонориста річка не дала цьогоріч повністю зібрати врожай традиційної для регіону культури — моркви. Найбільше від стихійного лиха страждали громади сіл Щедрогір, Лучиці, Підгір’я, Мельники Річицькі, Заброди, Поступель.
Проблема полягала в тому, що з періоду реконструкції річки Хлинище на магістральний канал на початку 1980-х років вона жодного разу не чистилася. Днями довелося знову побувати на магістральному каналі. Побачене вселило оптимізм.
— Понад третина 22-кілометрового магістрального каналу вже очищена від мулу, розібрано боброві загати, триває розрівнювання вийнятого ґрунту, — розповів нашому кореспонденту начальник Ратнівського міжрайонного управління водного господарства Михайло Тимощук. — Думаю, що з підтопленнями напруження має зменшитися. До нас дослухалася громада Забродівської ОТГ, виділивши на проведення вказаних робіт 242,5 тисячі гривень, Державне агентство водних ресурсів надало 800 тисяч. Ще 243 тисячі надійшло з обласного бюджету. Загальна вартість виконаних робіт — мільйон 285 тисяч гривень.
Господарі, в яких минулого року постраждали посіви озимини і моркви, дізнавшись про очищення річки, хоч і пізно, але все ж посіяли моркву і зібрали непоганий врожай. Селяни сподіваються, що вже наступного року такої біди, яку вони мали минулої осені і зими через замуленість річки, вже не станеться.

Максим СОЛОНЕНКО.
Фото автора.