Максим БУРБАК, фракція «Народний фронт»:
— Наша фракція підтримує ініціативу Президента щодо припинення дії Договору про так звану дружбу з Росією. Ми послідовно виступаємо про розірвання всіх угод з Росією, у тому числі, й нав’язаної нам Угоди про спільний статус Азовського моря. Так чи інакше Москва порушує цю Угоду самим фактом щоденної агресії на морі та фактом окупації величезних акваторій Азовського моря. Нагадую, деякі торгові судна у листопаді чекали проходу під мостом і перевірок ФСБ понад тиждень. Крім того, ми не бачимо сенсу в збереженні дипломатичних стосунків з агресором. Події протягом чотирьох років показали, що консульський захист не працює у путінській імперії, а жодних інших причин зберігати ці відносини давно немає. «Народний фронт» також вимагає запровадження додаткових санкцій до Росії через її морську агресію та блокування Азовських портів...
Руслан СИДОРОВИЧ, фракція «Самопоміч»:
— Уже тиждень у країні — воєнний стан. Це питання, про яке люди говорять у всіх містах. У нормальній країні правовий режим воєнного стану існує для забезпечення порядку, забезпечення людей. Але що ми бачимо: Президент, РНБО, уряд мали би інформувати людей про те, які наслідки для них матиме введення воєнного стану, що це для них означатиме... Але ми не бачимо жодного інформування. Обласні, районні державні адміністрації мовчать і не пояснюють людям нічого. Ці питання турбують людей не лише на територіях, де введено воєнний стан... Питання місцевих виборів на тих територіях, де введено воєнний стан. Не можна з цим експериментувати. Фактично місцеві вибори в ОТГ вже зірвано і нині спекулювати, що ми хочемо забезпечити активне виборче право громадян — це профанація.
Сергій ЛАБАЗЮК, група «Воля народу»:
— Одне з головних досягнень у країні останніх років — реформа децентралізації. За цей час вдалося сформувати 723 ОТГ. У низці з них 23 грудня мали відбутись перші вибори. Позитив і консолідацію громад важко переоцінити. На моїй рідній Хмельниччині лише у цьому кварталі надходження власних доходів на одного мешканця збільшилося майже на 50 відсотків. Цифри говорять самі за себе. Але сьогодні, коли у державі діє правовий режим воєнного стану, ми не маємо морального права зупинити децентралізацію. У десяти областях діє воєнний стан, вибори мають відбутися у майже 40 громадах. Потрібно дати їм таку можливість і надати позитивний поштовх для розвитку даних територій.
Артур ГЕРАСИМОВ, фракція «Блок Петра Порошенка»:
— 25 листопада Росія здійснила відкриту агресію, а фактично розпочала відкриту війну проти України. На наші кораблі, які відповідно до міжнародного права здійснювали перехід з української Одеси до українського Маріуполя, напали 11 кораблів, бойові вертольоти та літаки російської армії та ФСБ. Ворог вів вогонь на ураження, були застосовані ракети та великокаліберні гармати. Лише дивом екіпаж «Бердянська» вижив після потрапляння снаряду в капітанську рубку. Хоробрість і витримка наших моряків зламали плани ворога з провокації збройного конфлікту. Внаслідок нападу 24 військовослужбовці ВМС України опинилися в російському полоні. Мусимо докласти всіх зусиль, щоб якнайшвидше повернути їх додому. Акт відкритої агресії проти України остаточно розвіяв сумніви цивілізованого світу про загрози, що несе кремлівський режим...
Олег ЛЯШКО, 
фракція «Радикальна партія»:
— Мільйони українців нині отримують рахунки за газ із припискою, що протягом 2015 — 2018 років у них сформувалася заборгованість, наприклад, на 92 куби. У мене рахунок із міста Прилуки на Чернігівщині. Комусь виставляють заборгованість 200 кубів, комусь 150. Люди всіляко намагаються економити, щоб осилити комунальні рахунки, а потім отримують повідомлення про заборгованість. Вимагаємо від уряду прийти сюди і прозвітувати: коли припиниться грабунок людей. Наполягаємо, щоб парламент невідкладно розглянув постанову про скасування рішення уряду про підвищення цін на газ. Вимагаємо мораторію на підвищення тарифів. Уряд має негайно звільнити наглядову раду й голову «Нафтогазу». Також наголошуємо: заборону на продаж земель необхідно продовжити.
Віктор БОНДАР, група «Відродження»:
— Ми підтримуємо пропозицію поставити на голосування постанову про скасування ганебних тарифів на газ і повністю провести енергоаудит усіх тарифів, які існують в країні. Український газ коштує 70 доларів, а це в чотири рази дешевше, аніж пропонує купувати уряд. Якщо в 2013 році Україна видобувала майже 84 мільйони тонн вугілля, сім-вісім з яких продавала за кордон, то тепер видобуваємо 34 мільйони тонн. Причина не тільки в Донбасі. Там видобуток впав лише на 20 мільйонів. А ще 30 — Україна свідомо закуповує не в українських шахтарів, витрачаючи гроші на закупівлю імпортного вугілля. Вимагаємо викликати в парламент голову «Нафтогазу» і заслухати звіт про ціноутворення. Також потрібно заслухати голову Рахункової палати і міністра енергетики.
Сергій СОБОЛЄВ, фракція «Батьківщина»:
— Завершується термін, коли профільні комітети повинні опрацювати подання від різних фракцій з перегляду тарифів на газ та тепло, а також комунальних платежів. Уже в середу маємо всі підстави розпочати розгляд цього питання, за умови внесення його в порядок денний. Підтримуємо вимоги наших колег з цього приводу. Водночас, залишилося лише два тижні, протягом яких можна ухвалити мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення. Стало відомо, що Президент вносить зміни до закону про воєнний стан в частині проведення виборів. Фракції проаналізували на своїх засіданнях ризики, пов’язані з тим, що не всі, хто мав право зареєструватися, зможуть це зробити. І декілька фракцій парламенту ініціюють альтернативний законопроект, який врегулює низку положень.
Олександр ВІЛКУЛ, фракція «Опозиційний блок»:
— У ці дні почнуться гучні звіти керівництва країни. Але я минулого тижня побував на сході країни — на підприємствах, зустрічався з людьми — і там почув реальний звіт і ставлення до того, що відбувається. Громадяни наводять прості приклади — колосальне зростання цін та тарифів, а мінімальна зарплата не зросла зовсім, пенсія — лише на 124 гривні. Натомість деякі чиновники «Нафтогазу» отримують мільйонні премії. Вимагаємо винести в зал постанову і проголосувати за скасування ганебного збільшення тарифів. Кількість субсидій суттєво скоротилася і це не статистика, а долі людей. Вимагаємо також перенести приватизацію стратегічних об’єктів на період після президентських виборів і стабілізації економіки.