Футбол. Чемпіонат УПЛ. Перший етап. 18-й тур.

7 грудня. «Маріуполь» — «Шахтар». 0:3. Маріуполь. Стадіон імені Володимира Бойка. 5 983 глядачі. Рефері — Абдула (Харків). Голи: Степаненко, 62, Мораес, 64, Марлос, 70.
8 грудня. «Зоря» — «Арсенал-Київ». 3:0. Запоріжжя. «Славутич-Арена». Рефері — Панчишин (Харків). Голи: Караваєв, 36 (п), Громов, 51, Каменюка, 80.
«Карпати» — «Динамо». 0:4. Львів. Стадіон «Україна». 2 756 глядачів. Рефері — Омельченко (Слов’янськ). Голи: Циганков, 28, 49, 90+1, Шапаренко, 89.
«Чорноморець» — «Ворскла». 0:1. Одеса. «Чорноморець». 3 250 глядачів. Рефері — (Київ). Гол: Чижов, 4.
9 грудня. «Олімпік» — «Десна». 1:1. Київ. Стадіон «Динамо» імені Валерія Лобановського. 330 глядачів. Рефері — Шурман (Київська область). Голи: Пасіч, 60 — Фаворов, 63.
«Олександрія» — «Львів». 1:2. Олександрія. КСК «Ніка». 1 400 глядачів. Рефері — Козиряцький (Запоріжжя). Голи: Шендрик, 84 — Адамюк, 2, 30.

***

Результат матчу в Маріуполі мало в кого викликав сумніви. Хоча господарі понад годину ігрового часу якось чинили опір лідеру. А потім гості таки підібрали ключі до воріт досвідченого Худжамова, котрий перед цим часто відводив загрозу.
Повернувся Марлос, котрий тривалий час лікувався. Він органічно включився у гру ще в дебюті зустрічі, коли успішно замінив травмованого Дентіньо. Півоборонець збірної України ще й забитим м’ячем відзначився.
Можливо, Фонсека випустить Марлоса і завтра в матчі «Шахтаря» в Києві проти французького «Ліона» в поєдинку шостого туру групового етапу Ліги чемпіонів на НСК «Олімпійський».

***

Динамівці взяли переконливий реванш за поразку від «Карпат», котрої зазнали 2 вересня вдома (0:2) у матчі 7-го туру.
Не можна сказати, що львів’яни здалися на милість переможця. Вони створили якісь напівмоменти, але жодного разу не довели справу до кінця. Натомість динамівці переконливо продемонстрували, що мають вищий клас, ніж суперники. Вони діяли значно злагодженіше, що й привело до такого підсумку.
Про кожен з м’ячів, забитих киянами, варто розповісти.
У середині першого тайму Циганков (на знімку) чудовим ударом зі штрафного метрів з 35(!) вразив праву «дев’ятку» воріт «левів». Неймовірний гол!

Одразу після перерви Шапаренко побачив ривок правим флангом Циганкова і зробив точну передачу на Віктора. Півоборонець «Динамо» вирішив не зближуватися з воротарем і чітко пробив метрів з 15 в дальній нижній кут.
Під кінець зустрічі «Карпати», здавалося, перехопили ініціативу і намагалися принаймні «розмочити» рахунок. Але кияни відібрали м’яч і Вербич знайшов самотнього Шапаренка, котрий ударом у дотик, як і Циганков, поцілив у дальній нижній кут.
Однак динамівці не зупинилися. І крапку в протистоянні поставив безумовний герой зустрічі Циганков. Він легко втік від Мегремича і прицільним ударом забив Кучинському. Хет-трик динамівця!
«Карпати» вже пішли на зимові канікули. А динамівці у четвер вдома ще мають провести завершальний поєдинок групового етапу Ліги Європи проти чеського клубу «Яблонець». Хоча, як відомо, «Динамо» вже достроково посіло перше місце в групі К.

***

Третій наш представник у єврокубках — «Ворскла — за рівної гри мінімально взяв гору в Одесі над «Чорноморцем». Гол, забитий на 
4-й хвилині, приніс полтавчанам перемогу.
Тепер «Ворскла» вирушає до Лісабона, де в четвер матчем проти місцевого «Спортінга» завершить виступи в Лізі Європи-2018/2019. Навіть перемога не врятує український клуб. Він, на жаль, вибуває з турніру.

***

Поєдинок в Олександрії завершував липнево-грудневу частину чемпіонату. Для господарів він мав особливе значення. Адже в разі перемоги над синьо-золотими «левами» олександрійці пішли б на зимову перерву на другому місці в турнірній таблиці. Але виграв «Львів», заслужено...

Фото Євгена КРАВСА.