У Києві творче об’єднання «Фабрика думки «Донбас» у партнерстві з Національним фондом підтримки демократії (NED), Фондом розвитку ЗМІ посольства США та за підтримки Міністерства інформаційної політики презентувало серію документальних фільмів «Герої українського Донбасу».

Цикл складається з 22 випусків, що розповідають історії людей, які чинили громадянський і військовий спротив російській окупації Донецької та Луганської областей. На презентації керівники проекту представили шість тизерів, героями яких стали: в’язень совісті, один з організаторів Молитовного майдану в Донецьку в 2014-му, який стояв до серпня, учений-релігієзнавець Ігор Козловський, організатор партизанського загону на Луганщині, що діяв у 2014—2015 роках. Герой України Володимир Жемчугов, волонтер з Донецька Леонід Краснопольський, пастор, капелан з Маріуполя Геннадій Мохненко, маріупольчанка, волонтерка Лілія Українська (Болбот), доброволець, розвідник маріупольчанин Руслан Пустовойт. Під час презентації перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова зазначила, що ці фільми вбивають російський міф про громадянську війну на Донбасі.
— Мета проекту — не дати міфам, які активно створює наш сусід як частину інформаційної війни, поширюватися. Наше завдання — створювати контент, що фіксує історії людей, які є частиною опору. Це унікальні історії, що вбивають міф про те, що в Україні — громадянська війна. Їхня ключова цінність у тому, що це свідчення людей, які пережили і переживають війну фізично й емоційно, — наголосила Еміне Джапарова.
— Держава — це кожен з нас. І кожен із нас у дні окупації Донбасу стояв перед вибором — з ким ти, — каже народний депутат України Наталія Веселова, яка в 2014-му формувала добровольчий батальйон «Донбас». — Ми повинні зберегти історії людей, які не боялися чинити спротив, як Володимир Жемчугов і повинні показувати світові, що це — російсько-українська війна. У свою пропаганду Росія вкладає величезні кошти і як контрпропаганда презентований цикл дуже важливий.
Одна з героїнь фільму — Лілія Українська зазначає, що в окупації залишається дуже багато людей, які не змогли виїхати. Вони чекають повернення України. Водночас є й зомбовані російською пропагандою. Учасники презентації, які були свідками захоплення Донбасу російськими спецслужбами і регулярними частинами російської армії, зазначають, що мешканці Донецької і Луганської областей ніколи не підтримували розробленого в ФСБ проекту «Новоросія». Просувалася ідея співробітниками ГРУ, агентами, які «заходили на Донбас, як до себе додому, їхали колонами автобусів» і брали безпосередню участь у захопленні державних адміністрацій у квітні-травні 2014-го. Зупинили просування «русского мира» добровольці і партизани. Вони і зламали хребет проекту «Новоросія». Партизанські загони на окупованій території створювали, зокрема, військові пенсіонери і молоді хлопці, які пройшли Майдан. Володимир Жемчугов каже, що «прийшли вбивці, і треба було захищатися». Він з іншими патріотами підірвав кілька потягів, паралізувавши на певний час просування ворожої техніки, інші об’єкти. Пораненим потрапив у полон, був звільнений за участю Президента України в 2016-му.
Руслан Пустовойт каже, що Донбас — це українська земля. «Помремо, кістьми ляжемо, але свою землю не віддамо. Окупанти не будуть тут».
Радник міністра інформаційної політики та керівник аналітичного центру «Фабрика думки «Донбас» Дмитро Ткаченко наголосив, що медійна кампанія з просування циклу тільки розпочинається. 20 грудня перші п’ять історій покажуть у кінотеатрі «Жовтень».