Звершилося - Українська Помісна Автокефальна Православна Церква є!

Сповіщаючи благу звістку про завершення Об’єднавчого Собору Української Православної Церкви, над древньою Софією урочисто вдарили дзвони. У Соборі, на який очікувала Українська церква, анексована Москвою у 1686 році, взяли участь Президент України Петро Порошенко, Голова Верховної Ради Андрій Парубій, понад сорок ієрархів УПЦ КП, 12 УАПЦ та представники УПЦ МП і миряни.
Предстоятелем нової Православної церкви України обрано 39-літнього митрополита Переяславського і Білоцерківського Епіфанія (Думенка). Блаженніший Філарет став почесним її головою. Під дзвони Софії Київської миряни зустріли цю добру новину вигуками «Слава!» і «Дякуємо!» Але попереду ще багато випробувань, які ми можемо подолати лише з вірою і у єдності між собою.

Президент України Петро Порошенко, Предстоятель Єдиної Помісної Православної Церкви в Україні Митрополит Епіфаній, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Більше фото тут

****

Сто років минуло, щоб ми змогли сказати, що більше не програватимемо

15 грудня на запрошення екзархів — спеціальних представників Вселенського Патріарха Варфоломія — Голова Верховної Ради України Андрій Парубій взяв участь як почесний гість у Помісному Об’єднавчому Православному Соборі, скликаному Вселенським Патріархом Варфоломієм для утворення Єдиної Помісної Православної Церкви в Україні.
Голова Верховної Ради України привітав новообраного Предстоятеля Помісної Православної Церкви в Україні митрополита Епіфанія (Думенка) та побажав йому наснаги у його нелегкому архіпастирському служінні.
Після Собору Андрій Парубій звернувся зі сцени на Софійській площі до учасників мітингу, які прийшли підтримати проведення Помісного Собору. У своїй промові Андрій Парубій нагадав, що сто років тому у Києві відбувався Православний Собор, який мав на меті проголосити автокефалію Православної Церкви в Україні, але його робота була перервана вступом російсько-більшовицьких окупаційних військ до Києва. «Сто років минуло, щоб ми змогли переосмислити той час, щоб ми могли сказати, що більше не будемо програвати. Ми більше не маємо права програвати перед тими, хто був до нас і буде після нас. Через сто років після цього ми твердо проголошуємо: Українська Держава — буде, Українська Церква — буде!» — зазначив Голова Верховної Ради.
Також під час виступу Голова парламенту висловив подяку Всесвятійшому Патріарху Варфоломію.
Після завершення Помісного Об’єднавчого Собору Андрій Парубій провів зустріч з делегацією екзархів Всесвятійшого Вселенського Патріарха Варфоломія в Україні на чолі з митрополитом Галльським Емануїлом.
Голова Верховної Ради висловив подяку на адресу спеціальних представників Вселенського Патріарха за їхню «нелегку працю у творенні Помісної Православної Церкви».
Голова парламенту нагородив трьох екзархів Вселенського Патріарха: митрополита Галльського Емануїла, архієпископа Памфільського Даниїла та єпископа Едмонтонського Іларіона — Почесними Грамотами Верховної Ради України.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.

****

Позбулися ланцюгів, які поневолювали нас духовно

Україна не була, не є і не буде канонічною територією російської церкви! На цьому наголосив Президент Петро Порошенко, виступаючи на Всеукраїнському Православному Об’єднавчому Соборі. Глава держави нагадав, що у квітні, одразу після повернення з Константинополя, він звернувся до українського парламенту щодо підтримки звернення до Його Всесвятості щодо надання нам автокефалії. «Я також хочу подякувати присутньому тут Голові Верховної Ради пану Андрію Парубію за більш ніж переконливу парламентську підтримку звернення Президента. І це надзвичайно важливо на нашому шляху!» — наголосив глава держави.

Об’єднавчий Собор українських православних церков у Софійському соборі за участі Президента України Петра Порошенка. Київ, 15 грудня 2018 року.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Більше фото тут

Водночас він додав, що у листопаді цього року Священний Синод Вселенського Патріархату схвалив текст Томосу про надання незалежності українській церкві та прийняв рішення про скликання Об’єднавчого Православного Собору. «Ще раз дякую всім, хто вірив у те, що це можливо, і всім, хто за це боровся, всім, хто не побоявся. Усім, хто відкинув власні амбіції для того, щоб цей день відбувся і церква була створена. Велика вам подяка! З глибокою вдячністю вклоняємося Вселенському Патріарху Варфоломію за його неймовірну турботу про Україну. Ми бачимо, яку велику мужність та мудрість втілює в собі Його Всесвятість», — сказав П. Порошенко.
Звертаючись безпосередньо до учасників Собору, до ієрархів церков, глава держави зауважив, що у ці години на них лежить колосальна відповідальність. «Держава, наголошую, зробила все, що могла. Тепер саме від вас і лише від вас залежить майбутнє України, майбутнє нашої великої нації, наша свобода, наша державна і духовна незалежність. Вам належить ухвалити Статут. Вам належить обрати Предстоятеля, а Томос уже чекає Предстоятеля на Фанарі. Отже, все залежить від вашої здатності домовитися, від вашої здатності почути один одного, почути заради України», — сказав він.
Виступаючи на Софійській площі по завершенні Всеукраїнського Православного Об’єднавчого Собору, Президент зауважив, що «автокефалія — частина нашої державницької проєвропейської та проукраїнської стратегії, яку ми послідовно втілюємо в життя протягом майже п’яти років. Все це — основа нашого власного шляху розвитку, розвитку держави Україна і розвитку нашої української нації».
«У нас не було, нема і не буде державної церкви. Держава не буде втручатися в діяльність церкви. І в освячену Томосом православну церкву теж ніхто нікого не «запрошуватиме» силоміць. Ще раз наголошую, це — питання вільного вибору для кожного віруючого», — підкреслив керманич.
Глава держави від усього українського народу подякував Вселенському Патріарху Варфоломію за турботу про Україну.
Президент також подякував українцям за підтримку, предстоятелю УПЦ КП Патріарху Філарету та предстоятелю УАПЦ митрополиту Макарію за їхній внесок в боротьбу за помісну православну церкву. Окремо Глава держави відзначив ієрархів УПЦ МП, які «попри тиск, погрози і прокльони Москви та її п’ятої колони прийняли мужнє рішення і прийшли на Собор». «Усе дуже просто — вони між Україною та Росією вибрали Україну. І ми вітаємо цей вибір», — додав глава держави.
Президент представив новообраного предстоятеля Української Помісної Православної Церкви Митрополита Київського та всієї України Епіфанія та повідомив, що на початку січня 2019 року у Стамбулі новообраний Предстоятель отримає Томос від Вселенського Патріарха Варфоломія. 
Глава держави відзначив, що Митрополит Епіфаній є представником молодого покоління єпископів, його висунула УПЦ Київського Патріархату і підтримали представники інших церков.
У свою чергу, новообраний Предстоятель Української Православної Помісної Церкви Митрополит Київський і всієї України Епіфаній також звернувся до вірян, які очікували на Софійській площі рішення Об’єднавчого Собору. «Сьогодні справді історична подія. Ми зуміли об’єднати три гілки українського православ’я у єдину помісну православну церкву. Пам’ятаючи слова Господа нашого і Спасителя Ісуса Христа, щоб усі були єдині», — сказав очільник нової церкви. «Ми змогли спільно з вами побороти різні спокуси, подолати незгоди та об’єднатися в єдину церкву», — додав митрополит Епіфаній.
Він подякував усім присутнім на Софійський площі за спільну молитву і підтримку процесу створення єдиної православної церкви в Україні. «Ви стали учасниками цієї історичної події. Ви тут молилися, а ми там по-особливому відчували цю молитовну підтримку», — сказав предстоятель УППЦ.
Митрополит Київський і всієї України Епіфаній висловив слова вдячності Вселенському Патріарху Варфоломію за рішення надати автокефалію Українській Православній Церкві. «Але цього не відбулося б, якби не рішучість нашого високодостойного Президента України Петра Олексійовича Порошенка», — додав очільник нової церкви. Він також подякував Голові Верховної Ради Андрію Парубію та в його особі всім народним депутатам, які підтримали звернення до Вселенського Патріарха.
Глава Української Православної Помісної Церкви подякував також Патріарху Філарету, зазначивши, що він є «нашим духовним наставником і буде надалі допомагати розбудовувати нашу Єдину Помісну Православну Церкву».