Національний банк подав позов до Першої інстанції Суду Республіки та Кантона Женеви (Швейцарія) проти одного з колишніх акціонерів ПриватБанку Ігоря Коломойського на загальну суму 6,64 млрд грн, інформує прес-служба НБУ.

У повідомленні зазначається, що позов подано за місцем проживання екс-акціонера банку «з метою стягнення з Ігоря Коломойського заборгованості як з фінансового поручителя перед Національним банком за особистими поруками, наданими 2016 року за п’ятьма договорами про надання кредитів рефінансування банку».
«Оскільки усі намагання Національного банку врегулювати питання погашення Ігорем Коломойським заборгованості за кредитами рефінансування в досудовому порядку не були успішними, регулятор, на жаль, був змушений подати позов у встановлений швейцарською системою правосуддя строк», — заявив начальник управління претензійно-позовної роботи юридичного департаменту НБУ Віктор Григорчук.
У Нацбанку також повідомляють, що задля забезпечення виконання Ігорем Коломойським взятих на себе зобов’язань за особистими поруками на початку червня цього року НБУ подав до українських судів 147 позовів проти нього та пов’язаних з ним 32 компаній — майнових поручителів. Станом на 18 грудня господарські суди вже ухвалили 20 рішень на користь Національного банку про звернення стягнення на предмети іпотеки за зобов’язаннями ПриватБанку на загальну суму 1,2 млрд грн. Національний банк звертає увагу, що 17 із 20 судових рішень набули законної сили, і за 14 справами виконавчі документи були направлені в органи Державної виконавчої служби для примусового виконання.
До слова, тему грошей та швейцарських банків учора продовжила інформація від посольства цієї країни. «19 грудня Федеральна Рада ухвалила рішення продовжити на один рік превентивне заморожування активів українського президента-утікача Віктора Януковича та його оточення», — повідомили швейцарські дипломати. 2014 року Швейцарія заморозила активи Віктора Януковича на суму 70 мільйонів швейцарських франків (понад 69 млн дол.).