У музеї історії Полтавської битви презентували мундир із амуніцією та зброєю шведського воїна початку ХVІІІ століття. Такими були солдати восьми з дванадцяти піхотних полків, що брали участь у битві під Полтавою. Одяг, елементи амуніції та мушкет відтворили й нещодавно передали музею під час його відвідин активісти шведського Товариства військової історії. Одягли той однострій на оновлений художниками-полтавцями манекен працівники цього музею. А презентацію вони присвятили 310-й річниці укладення українсько-шведського військово-політичного союзу.
 

Раніше у музеї уже виставляли такий манекен у схожому однострої. Однак він грішив неточностями не лише в деталях. Це неабияк засмучувало гостей зі Швеції. Особливо тих, які навіть без спеціальних дипломів і наукових ступенів вивчають історію Північної війни на фаховому рівні й знають про участь у ній армії своєї держави майже все. Саме вони свого часу пообіцяли допомогти музейникам із Полтави наблизитися до автентики. І слова свого дотримали.
Їхній дарунок закладу представили нетрадиційно. Зробив це молодший науковий співробітник Сергій Макаренко (на знімку праворуч),

який також був одягнутий у спрощений варіант форми офіцера шведського війська. При цьому він утілював образ реального історичного персонажа — учасника битви під Полтавою й автора щоденника з нотатками про неї Роберта Петера Берга. У докладній розповіді пан Сергій «оживив» свого бойового побратима, ще одного учасника тієї баталії Улафа Мартіна Свенсона, іменем якого назвали цей манекен.
Одяг і амуніція вражають деталізацією та прагненням відтворити все до найменших дрібниць зі стовідсотковою точністю. Трикутного капелюха, каптан, камзол, сорочку, краватку, сумку для патронів, лоток для куль та інші складові одягу й амуніції доскіпливі шведи виготовляли з матеріалів, притаманних тій епосі. Щоб уявити рівень їхнього заглиблення в автентику, досить згадати, що свого співвітчизника вони «озброїли» навіть такими «дрібничками», як ріжки з пороховою сумішшю та мастилом, голки для чищення мушкета й викрутка для його збирання-розбирання... До речі, мушкет важив майже п’ять кілограмів, а ще 14 кг — одяг і амуніція.
Та для всіх нас іще більше важить приклад скрупульозності шведів у вивченні своєї минувшини. Надто за умов, коли майже 310 років тому під Полтавою їх та їхніх союзників — козаків-українців під проводом гетьмана Івана Мазепи — перемогли росіяни. А вони були зовсім не проти написати для скандинавів, як і для українців, свою версію їхньої історії. Не вдалося. Чи не тому, що нащадки вікінгів набагато уважніше й сумлінніше засвоювали уроки своєї минувшини?

Полтава.

Фото автора.